Pečená hovězí kližka na způsob jehněčího
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g hovězí kližky
- 100 g anglické slaniny vcelku
- 50 g špeku
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce majoránky
- 2 cibule
- 1,5 lžičky tymiánu
- 1 lžička celého nového koření
- 1 lžička celého pepře
- 3 bobkové listy
- 1 lžička jalovce
- horký vývar
- 2 lžíce hladké mouky
- 1-2 lžíce másla
- pepř
- sůl
Postup Pečená hovězí kližka na způsob jehněčího
Postup přípravy receptu
-
Maso prošpikujeme hranolky slaniny. Otvory předtím vytřeme utřeným česnekem s majoránkou. Maso osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.
Špek nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ho v kastrolu, který lze vložit do trouby. Přidáme maso a ze všech stran ho zprudka opečeme. Přisypeme hrubě nakrájenou cibuli a koření, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem až do poloviny výšky masa.
Kastrol přikryjeme pokličkou a vložíme do maximálně rozehřáté trouby. Vzápětí snížíme teplotu na 160°C a pomalu pečeme 3-4 hodiny. Průběžně poléváme maso, přilévat vývar většinou není třeba.
Hotové maso vyjmeme a necháme půl hodiny odpočívat.
Mezitím výpek vydusíme na tuk, zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme takovým množstvím horké vody, aby vznikla konzistence řidší omáčky. Teplotu snížíme na minimum a prováříme půl hodiny za častého prošlehávání. Hotovou omáčku zjemníme studeným máslem.