Pečená hovězí kližka na způsob jehněčího

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

600 g hovězí kližky
100 g anglické slaniny vcelku
50 g špeku
5 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
2 cibule
1,5 lžičky tymiánu
1 lžička celého nového koření
1 lžička celého pepře
3 bobkové listy
1 lžička jalovce
horký vývar
2 lžíce hladké mouky
1-2 lžíce másla
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny. Otvory předtím vytřeme utřeným česnekem s majoránkou. Maso osolíme, opepříme a posypeme tymiánem.

  2. Špek nakrájíme na kostičky a rozškvaříme ho v kastrolu, který lze vložit do trouby. Přidáme maso a ze všech stran ho zprudka opečeme. Přisypeme hrubě nakrájenou cibuli a koření, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem až do poloviny výšky masa.

  3. Kastrol přikryjeme pokličkou a vložíme do maximálně rozehřáté trouby. Vzápětí snížíme teplotu na 160°C a pomalu pečeme 3-4 hodiny. Průběžně poléváme maso, přilévat vývar většinou není třeba.

  4. Hotové maso vyjmeme a necháme půl hodiny odpočívat.

  5. Mezitím výpek vydusíme na tuk, zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme takovým množstvím horké vody, aby vznikla konzistence řidší omáčky. Teplotu snížíme na minimum a prováříme půl hodiny za častého prošlehávání. Hotovou omáčku zjemníme studeným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!