Panýr - domácí sýr
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 2,3 l plnotučného mléka
- 5 pl citrónové šťávy nebo 2 čl kyseliny citrónové nebo 300 ml jogurtu, popřípadě 600 ml kyselé syrovátky
Postup Panýr - domácí sýr
Postup přípravy receptu
-
Mléko zahřívejte při střední teplotě ve dostatečně velkém hrnci, aby mohlo vzkypět a nepřeteklo.
Připravte cedník vystlaný dvěma vrstvami látky a položte jej na nádobu, kam bude odtékat přecezená syrovátka.
Když se mléko začíná vařit, vmíchejte do něho srážecí činidlo.
Hrnec odstavte z plamene a téměř okamžitě se od žlutozelené syrovátky začne oddělovat houbovitý panýr. Jestliže syrovátka není čistá, položte hrnec znovu na plamen a přidejte ještě trochu srážecího činidla.
Po úplném oddělení panýru a syrovátky seberte panýr do plátýnka na sýr. Asi půl minuty ho proplachujte pod studenou vodou, aby ztuhl a aby se odstranily všechny zbytky srážecího činidla, které by mohly pozměnit chuť.
Chcete-li získat tuhý panýr na přípravu sýrových kostiček nebo hnětení do těsta, svažte panýr do plátýnka a na určitou dobu ho zatižte. Čím déle se bude lisovat, tím bude pevnější. Odstraňte závaží, nakrájejte panýr a použijte ho, jak je potřeba.
Potřebujete-li měkký sýr, přiškrťte plátýnko a vymačkejte vodu.