Panýr - domácí sýr

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

2,3 l plnotučného mléka
5 pl citrónové šťávy nebo 2 čl kyseliny citrónové nebo 300 ml jogurtu, popřípadě 600 ml kyselé syrovátky

Postup přípravy receptu

  1. Mléko zahřívejte při střední teplotě ve dostatečně velkém hrnci, aby mohlo vzkypět a nepřeteklo.

  2. Připravte cedník vystlaný dvěma vrstvami látky a položte jej na nádobu, kam bude odtékat přecezená syrovátka.

  3. Když se mléko začíná vařit, vmíchejte do něho srážecí činidlo.

  4. Hrnec odstavte z plamene a téměř okamžitě se od žlutozelené syrovátky začne oddělovat houbovitý panýr. Jestliže syrovátka není čistá, položte hrnec znovu na plamen a přidejte ještě trochu srážecího činidla.

  5. Po úplném oddělení panýru a syrovátky seberte panýr do plátýnka na sýr. Asi půl minuty ho proplachujte pod studenou vodou, aby ztuhl a aby se odstranily všechny zbytky srážecího činidla, které by mohly pozměnit chuť.

  6. Chcete-li získat tuhý panýr na přípravu sýrových kostiček nebo hnětení do těsta, svažte panýr do plátýnka a na určitou dobu ho zatižte. Čím déle se bude lisovat, tím bude pevnější. Odstraňte závaží, nakrájejte panýr a použijte ho, jak je potřeba.

  7. Potřebujete-li měkký sýr, přiškrťte plátýnko a vymačkejte vodu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!