Panna cotta – prapůvodní, bez želatiny
Recepty, MoučníkyPostup Panna cotta – prapůvodní, bez želatiny
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu krátce povaříme smetanu, cukr, sůl a z podélně rozříznuté vanilky semínka i lusk.
Necháme vychladnout. Jen krátce našlehné bílky smícháme se smetanou.
Směs přecedíme a nalejeme do formiček (nejlépe silikonových) nebo do formy na chlebíček předem lehce potřené máslem.
Formy dáme na hluboký plech (nebo do pekáče) s vodou a pečeme při 150°C podle velikosti forem 45 až 90 minut (vytvoří se škraloup a dezert nebude tekutý). Podle potřeby lze v troubě zakrýt alobalem.
Necháme vychladnout v troubě a teprve pak dáme formy vychladit do lednice.
Před podáváním nožíkem podél okraje formičky uvolníme připečený škraloup a dezert vyklopíme (ze silikonu to jde pěkně, z kovových forem si pomůžeme krátkým ponořením formy do horké vody).
Poznámka: Pokud z bílků ušleháme až sníh, tak se může stát, že ho nedokonale smísíme se šlehačkou a v dezert pak nebude úplně homogenní.
Smetanu sice cedíme, ale vanilková semínka by měla zůstat v dezertu;sluší jim to tam a navíc je to známka toho, že aroma je opravdu přírodní.
Klasická Panna cotta je bílá s vanilkovou příchutí. Obvykle se podává s karamelovým přelivem.
Pokud cokoliv jiného přidáte do krému, použijete různé zálivky, ovocné omáčky nebo ovoce, mělo by to být upřesněné v názvu.
K ochucení smetany můžete použít kde co: koření, bylinky, čaje, kůru, vanilinový cukr, aromata.
U nás frčí zelený čaj s omáčkou zabajone, ale především rozmarýnová Panna cotta s ovocným (pomerančovým) dipem..., ale to už je jiná pohádka!