Panna cotta – prapůvodní, bez želatiny

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 l smetany ke šlehání
160 g cukru
9 bílků
1/2 vanilkového lusku
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu krátce povaříme smetanu, cukr, sůl a z podélně rozříznuté vanilky semínka i lusk.

  2. Necháme vychladnout. Jen krátce našlehné bílky smícháme se smetanou.

  3. Směs přecedíme a nalejeme do formiček (nejlépe silikonových) nebo do formy na chlebíček předem lehce potřené máslem.

  4. Formy dáme na hluboký plech (nebo do pekáče) s vodou a pečeme při 150°C podle velikosti forem 45 až 90 minut (vytvoří se škraloup a dezert nebude tekutý). Podle potřeby lze v troubě zakrýt alobalem.

  5. Necháme vychladnout v troubě a teprve pak dáme formy vychladit do lednice.

  6. Před podáváním nožíkem podél okraje formičky uvolníme připečený škraloup a dezert vyklopíme (ze silikonu to jde pěkně, z kovových forem si pomůžeme krátkým ponořením formy do horké vody).

  7. Poznámka: Pokud z bílků ušleháme až sníh, tak se může stát, že ho nedokonale smísíme se šlehačkou a v dezert pak nebude úplně homogenní.

  8. Smetanu sice cedíme, ale vanilková semínka by měla zůstat v dezertu;sluší jim to tam a navíc je to známka toho, že aroma je opravdu přírodní.

  9. Klasická Panna cotta je bílá s vanilkovou příchutí. Obvykle se podává s karamelovým přelivem.

  10. Pokud cokoliv jiného přidáte do krému, použijete různé zálivky, ovocné omáčky nebo ovoce, mělo by to být upřesněné v názvu.

  11. K ochucení smetany můžete použít kde co: koření, bylinky, čaje, kůru, vanilinový cukr, aromata.

  12. U nás frčí zelený čaj s omáčkou zabajone, ale především rozmarýnová Panna cotta s ovocným (pomerančovým) dipem..., ale to už je jiná pohádka!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!