Pain de Campagne (česká verze)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
20 g pravidelně krmeného žitného kvásku
50 g žitné chlebové mouky
50 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
100 g vody
– vše smícháme a zakryté necháme v teple místnosti 12 hodin kvasit
Dále:
330 vody
100 g pšeničné chebové mouky
400 g hladké mouky
2 lžičky soli
ždibec kmínu

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu v míse přidáme zbytek surovin a vypracujeme řidší těsto. Není třeba mísit dlouho, těsto se zpevní budoucím překládáním.

  2. Vymísené těsto přeložíme do olejem vymazané mísy a v teplém prostředí necháme lehce zakryté kynout. Asi po 30 minutách ho naolejovanými prsty poprvé přeložíme, opět zakryjeme a necháme kynout dalších 30 minut. Pak ho popřekládáme, necháme 30 minut odpočinout a opatrně vylijeme“ na pomoučený stůl. (Bude-li těsto málo nakynuté, dopřejeme mu ještě jedno překládání a jeden 30 mniutový odpočinek navíc.)

  3. Pomocí stěrky těsto přeložíme naposledy a pak i sformujeme do bochníka, který dáme kynout do dobře pomoučené ošatky. Včas rozehřejeme troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce opatrně skulíme, zakryjeme poklicí a nehcáme 15 minut péct. Poté troubu ztlumíme na 200-220°C, sundáme poklici a chleba dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!