Pain de Campagne (česká verze)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 20 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
- 100 g vody
- – vše smícháme a zakryté necháme v teple místnosti 12 hodin kvasit
- Dále:
- 330 vody
- 100 g pšeničné chebové mouky
- 400 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- ždibec kmínu
Postup Pain de Campagne (česká verze)
Postup přípravy receptu
-
K hotovému rozkvasu v míse přidáme zbytek surovin a vypracujeme řidší těsto. Není třeba mísit dlouho, těsto se zpevní budoucím překládáním.
Vymísené těsto přeložíme do olejem vymazané mísy a v teplém prostředí necháme lehce zakryté kynout. Asi po 30 minutách ho naolejovanými prsty poprvé přeložíme, opět zakryjeme a necháme kynout dalších 30 minut. Pak ho popřekládáme, necháme 30 minut odpočinout a opatrně vylijeme“ na pomoučený stůl. (Bude-li těsto málo nakynuté, dopřejeme mu ještě jedno překládání a jeden 30 mniutový odpočinek navíc.)
Pomocí stěrky těsto přeložíme naposledy a pak i sformujeme do bochníka, který dáme kynout do dobře pomoučené ošatky. Včas rozehřejeme troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce opatrně skulíme, zakryjeme poklicí a nehcáme 15 minut péct. Poté troubu ztlumíme na 200-220°C, sundáme poklici a chleba dopečeme.