Sýrový koláč se zelím a klobásou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
½ kostky droždí (20 g)
250 ml vlažné vody
500 g hladké mouky
200 g eidamu
2 lžičky soli
4 lžíce olivového oleje
polohrubá mouka na podsypání
Náplň:
2 středně velké cibule
2 lžíce oleje
500 g kysaného zelí
200 g eidamu
2 vejce
1 bílek
mletý pepř
mletý kmín
lžička cukru
2 lžičky hladké mouky
300–400 g pikantní klobásy
Na potření:
1 žloutek
1 lžíce mléka
Na podávání:
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Droždí promícháme s vlažnou vodu a trochou mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme vykynout, poté smícháme se zbytkem mouky, nastrouhaným eidamem, solí a olejem. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme hodinu vykynout. Poté vyválíme 2/3 těsta do tvaru plechu a navršíme náplň – viz níže.

  2. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule dosklovata, přidáme mouku a cukr a pak přidáme pokrájené zelí, z něhož jsme předem vymačkali přebytečnou šťávu. Podusíme a necháme vychladnout. Nahrubo nastrouhaný sýr smícháme s vajíčky, bílkem a kořením. Vše promícháme s dušeným zelím a poklademe na připravené těsto.

  3. Ze zbytku těsta vykrájíme pruhy, které ozdobně navršíme do tvaru mřížky a potřeme je žloutkem. Do okýnek mřížky vyskládáme kolečka klobásy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40−45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!