Ovocná mísa s krémem z bílé čokolády
Recepty, MoučníkySuroviny
- Krém:
- 100 g krupicového cukru
- 30 g škrobové moučky
- 1 l mléka
- 4 žloutky
- 175 g bílé čokolády
- 350 g piškotů
- 200 g okapaných višní
- 200 g čersvého ananasu
- 4 pl medoviny
- 2 pl šťávy z višní
- 200 ml šlehačky Hollé
- 2 pl jahodového džemu
Postup Ovocná mísa s krémem z bílé čokolády
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme krém: do velkého teflonového hrnce dáme škrob a cukr a řádně promícháme, postupně přimícháváme mléko, opatrně, aby směs zůstala hladká.
Za stálého míchání zahříváme na středně silném ohni, až se směs začne vařit a houstnout, vaříme cca 1 minutu. Odstavíme.
V hrnečku si vidličkou rozšleháme žloutky, přimícháme k nim asi 150ml horké směsi, zvolna přelijeme zpět do hrnce a za ryclého míchání, aby se neutvořily žmolky zahžíváme na středně silném ohni, až směs zhoustne a dobře potahuje vařečku.
Odstavíme a přimícháme čokoládu. Mícháme do jejího rozpošťení.
Krém přikryjeme navlhčeným pergamenovým (pečícím) papírem, aby se při chladnutí nevytvořil škraloup a dáme cca na hodinu do lednice.
Okapané višně vypeckujeme dáme do misky s nakrájeným ananasem a přimícháme medovinu a šťávu.
Piškoty rozkrájíme na půl.
Do servírovací mísy vrstvíme půl piškotů, půl ovocné višňové náplně a půl krému, pokračujeme tak i s druhou polovinou. Uložíme nejméně na 4 hodiny do lednice.
Šlehačku vyšleháme, 1/3 dáme do sáčku s hvězdičkovým nástavcem, zbytkem potřeme povrch dezertu.
Nahřejeme jahodový džem a pomocí papírového kornoutu nazdobíme povrch šlehačky. Uschovanou šlehačkou nastříkáme ozdobu u okraje mísy.
Na dozdobení jsem použila meduňku.