Osvěžující (pomerančový) řez

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
400 g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
250 g cukru krupice
2 lžíce kakaa
1 vejce
cca 150 ml mléka
cca 150 ml oleje
Náplň:
375 ml bílého jogurtu
2 balíčky vanilkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
1 balíček želatinového ztužovače
Poleva:
15 g Tang s pomerančovou příchutí
375 ml vody
1 vanilkový pudink

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vsypeme mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr, kakao, vejce, mléko a olej. Těsto důkladně promícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný (velký) plech.

  2. Těsto ředíme pomocí mléka a oleje do potřebné hustoty, většinou použiji 150 ml mléka a oleje, když je potřeba přidám více. Těsto nemusí být úplně řídké, když je trošku hustší nic se neděje. V horkovzdušné troubě peču na 160°C asi 20 minut.

  3. Do misky dáme jogurt s vanilkovým cukrem, (popřípadě můžeme lehce přisladit moučkovým cukrem). Smetanu ušleháme ručním šlehačem do tuha a opatrně vmícháme k jogurtu.

  4. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu se 100 ml vody a v mícháme k náplni. Připravenou náplň vylijeme na vychladlý korpus a necháme cca 1,5 hodiny ztuhnout v lednici.

  5. Pomerančový prášek smícháme s cca 1/2 vody a přivedeme k varu, ve druhé polovině vody rozmícháme vanilkový pudink, který přilijeme k pomerančové vodě v době jejího varu za stálého míchání.

  6. Jak poleva začne tuhnout do konzistence želé, nalijeme ji na připravený moučník a opět necháme ztuhnout v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!