Ostružinový džem s aronií
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1200 g ostružin
- 300 g aronie
- 500 ml vody
- 1000 g krystalového cukru
- 3 hřebíčky
- 1 Želírfix 2:1
- 1 lžička kyseliny citrónové
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 25 ml rumu
Postup Ostružinový džem s aronií
Postup přípravy receptu
-
Hřebíčky povaříme ve vodě 15 minut, poté je vyjmeme.
Přidáme omyté aronie a po 5 minutách přidáme ostružiny.
Směs ovoce vaříme 5 minut, potom ovoce rozmačkáme šťuchadlem na brambory.
Odvážíme cukr a trochu odebereme.
V odebraném cukru rozmícháme Želírfix, vsypeme do vařícího ovoce a povaříme 5 minut.
Potom po částech přisypáváme zbývající cukr. Povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Džem nepění.
Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citrónovou, skořici a rum.
Džem naplníme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 85°C.