Ostružinový džem
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1500 g ostružin
- 600 g krystalového cukru
- 1 Želírovacího přípravku 2:1
- 1 lžička kyseliny citrónové
- 2 lžíce rumu
Postup Ostružinový džem
Postup přípravy receptu
-
Ostružiny propláchneme na sítu pod tekoucí vodou a dáme vařit do kastrolu. Ze začátku zvolna zahříváme za občasného zamíchání.
Asi po 10 minutách ostružiny přivedeme k varu a šťouchadlem na brambory je trochu pomačkáme.
Ve 2 lžících cukru rozmícháme Želírfix, přidáme do ostružin a 5 minut povaříme. Přidáme zbývající cukr a od bodu varu povaříme 2 minuty. Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citrónovou a rum.
Naplníme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 85°C.