Osso buco s perníkovou omáčkou a karamelizovanými cibulkami
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg osso buco (hovězí zadní lýtko s kostí) nebo hovězí oháňky
- 2 mrkve
- 1 malý celer
- 2 kořenové petržele
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2-3 lžíce másla
- 3 ks bobkového listu
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 10 kuliček jalovce
- špetka sušeného rozmarýnu
- špetka sušeného tymiánu
- na omáčku:
- 2 lžíce švestkových povidel
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce cukru
- 2-3 lžíce strouhaného perníku
- 100 ml červeného vína
- silný hovězí vývar
- 4 hřebíčky
- kousek celé skořice
- 1 hvězdička badyánu
- pepř
- sůl
- na cibulky:
- 150 g malých cibulek ve sladkokyselém láku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce karamelu (viz poznámka)
- sůl
Postup Osso buco s perníkovou omáčkou a karamelizovanými cibulkami
Postup přípravy receptu
-
Maso si necháme nasekat na stejné kusy. Osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém másle ze všech stran dohněda. Přidáme celer, mrkev, petržel a cibuli, které jsme nakrájeli zhruba na velikost soust, a plátky česneku. Vše orestujeme, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, rozmarýn a jalovec. Vložíme do trouby, vyhřáté na 150°C a přikryté zvolna pečeme asi 3 hodiny. Zhruba po hodině doléváme horký vývar.
Maso, které již odpadlo od kostí, vyjmeme. K vypečené šťávě přidáme švestková povidla, rajský protlak, cukr, červené víno, skořici, hřebíček, badyán, podle potřeby vývar a na sporáku vaříme asi dvacet minut, do zhoustnutí.
Odstraníme tuhé části koření. Poté přidáme strouhaný perník, provaříme a podle zvyklostí omáčku buď propasírujeme, nebo rozmixujeme. Na samý závěr můžeme zjemnit lžičkou čerstvého másla.
Během přípravy omáčky necháme v jiném kastrůlku rozpustit lžíci másla, přidáme okapané sterilované cibulky a orestujeme je dozlatova. Přidáme karamel, trochu soli a prohřejeme. Maso podáváme s perníkovou omáčkou, karamelizovanými cibulkami a čerstvým chlebem.