Opavan
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 5 žloutků
- 230 g cukr krupice
- 6 lžic vřelé vody
- 170 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- sníh z 5 bílků
- Krém:
- 1,5 sklenice mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce Solamylu
- 100 g cukru krupice
- 250 g másla
- rum
- Šlehačkový krém:
- 1/2 litru mléka
- 200 g 100% tuku (Iva, Omega)
- 100 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 2 ztužovače šlehačky
Postup Opavan
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme žloutky s cukrem a vřelou vodou do husta, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi při 170°C. Necháme vychladnout.
Krém: Smícháme v kastrůlku mléko s moukou, solamylem, cukrem a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Po vychladnutí vyšleháme s rozšlehaným máslem, přidáme rum, můžeme přisladit.
Šlehačkový krém: 100% necháme v kastrůlku rozpustit, přilijeme mléko, necháme zahřát na asi 50°C. Zahřáté mixujeme v mixeru asi 3 minuty a přitom vhazujeme kousky másla, pak vanilkový cukr a 1 žloutek.
Polovinu směsi odlijeme a do zbytku vhodíme 50 g změklé čokolády a ještě rozmixujeme, získáme pařížský krém. Nejméně 8 hod necháme směs vychladit, potom vyšleháme šlehačem, jak šlehačku.
Přidáme do šlehání ztužovač šlehačky, 1 do bílé, druhý do hnědé. Korpus potřeme krémem, rozkrájíme na dílky a jednotlivé kousky ozdobíme šlehačkovým krémem.