Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Recepty, OmáčkySuroviny
- Párková omáčka:
- 4 nožky párků
- 80 g máslové jíšky
- vývar z masoxu
- 40 g sádla
- 1 cibule
- 80 g kořenové zeleniny
- 4 lžíce smetany
- sůl
- pepř
- mouka
- Pažitková omáčka rychlá:
- 200 ml mléka
- 4 lžíce smetany
- 15 g mouky
- 10 g pažitky
- 5 g másla
- sůl
- Pikantní rybí omáčka z tresky:
- 300 g tresky
- 50 g másla
- 60 g hladké mouky
- olej
- 150 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 4 lžíce smetany
- vývar z rybí kostky
- sůl, pepř a cukr
- citrónová šťáva
- Rajčatová omáčka se smetanou:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- cibule
- 1/2 l vývaru z drůbeže
- 500 g rajčat nebo konzerva rajčatového protlaku
- celý pepř, nové koření a bobkový list
- tymián
- cukr, ocet a sůl
- kelímek smetany
- Rychlá rajská omáčka:
- 0,5 l suga (nebo rajčata v plechu)
- 1 cibule
- sůl a pepř
- 50 g bylinkového másla
- 2 lžíce červeného vína
- cukr podle chuti
- chilli
- 1 lžíce strouhané citrónové kůry
Postup Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Postup přípravy receptu
-
Párková omáčka: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme postrouhanou zeleninu, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Máslovou jíšku také zředíme vývarem, přidáme zeleninový základ, povaříme, propasírujeme přes sítko, přidáme párky pokrájené na malé kostičky nebo slabá kolečka, mírně povaříme, dochutíme kořením, zjemníme smetanou s rozkvedlanou moukou (nemusí být). Podáváme samostatně třeba s houskovým knedlíkem.
Pažitková omáčka rychlá: Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do vařícího mléka a necháme povařit. Hotovou omáčku osolíme, přidáme do ní sekanou zelenou pažitku a máslo. Do hotové omáčky můžeme přidat vejce vařená na hniličku nebo ztracená. Omáčku pak můžeme podávat bez masa s houskovým knedlíkem nebo s bramborami.
Pikantní rybí omáčka z tresky: Postrouhanou kořenovou zeleninu a posekanou cibuli orestujeme na oleji, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Propasírujeme přes sítko. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme zbytkem vývaru, přidáme na masovém mlýnku umletou tresku a vaříme doměkka. Na závěr přimícháme zeleninovou směs a smetanu, osolíme, opepříme, ochutíme cukrem a citrónovou šťávou, dobře prohřejeme. Podáváme samostatně s houskovým knedlíkem.
Rajčatová omáčka se smetanou: Na másle zpěníme dobře posekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme jí studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená rajčata a rozvaříme je (nebo vmícháme protlak). Propasírujeme, osolíme, přilijeme smetanu, ochutíme cukrem a octem a již nevaříme.
Rychlá rajská omáčka: Na rozpuštěné bylinkové máslo vložíme posekanou cibuli, zalijeme červeným vínem a sugem, přidáme citrónovou kůru, špetku cukru a 10 minut při mírné teplotě povaříme. Pikantně ochutíme pepřem a chilli.