Nashi koláč s mascarpone a mandlemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
- 3–4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
- 2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
- špetka soli
- špetka moučkového cukru
- Náplň:
- 90 g cukru krupice
- 250 g mascarpone
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 zralé hrušky
- 50 g plátků mandlí
- citrónová šťáva (na případné pokapání ovoce, aby nezhnědlo)
Postup Nashi koláč s mascarpone a mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Těsto: v míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček, je důležité těsto nepřepracovat. Posolíme, pocukrujeme (můžete vynechat), přidáme vodu podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule (tekutiny jsou ledové, aby se nám “vločky” neporušily), kterou dáme do fólie na hodinku odpočinou do ledničky. Rozehřejeme troubu na 190°C. Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy na koláč nebo dort, dno propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži. Dáme předpéct na 25 minut do trouby.
Náplň: cukr, mascarpone, vejce a mouku vmícháme dohladka. Pracuji s metlou. Mascarpone se může snadno přešlehat. Nashi oloupeme, přepůlíme a zbavíme jádřince. Ovoce můžete ozdobně nařezat, jako já ve videoreceptu (viz poznámka). Krém vlijeme na předpečený koláč, navrch poklademe hrušky a vše posypeme mandlemi. Pečeme na 180°C 35-40 minut.