Naše perníčky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 1 kg hladké mouky
- 40 dkg moučkového cukkru
- 3 lžičky sody
- 2 lžíce kakaa
- 20 dkg vlažného medu
- 25 dkg tekuté Hery
- 4 celá vejce
- 3 lžíce rumu
- 8 lžic mléka
- 1 lžíce perníkového koření
- Na potření perníčků po vytažení z trouby:
- 1 celé vejce
- 2 lžíce mléka
- Poleva na zdobení:
- 150 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžička citronové šťávy
Postup Naše perníčky
Postup přípravy receptu
-
V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny a ve druhé tekuté. Vše spolu spojíme a propracujeme ve vláčné těsto. Těsto dáme do igelitového sáčku do lednice na 24 hodin uležet. Druhý den vyválíme a vykrojíme různé tvary. Pečeme na plechu s pečícím papírem ve vyhřáté troubě na 175°C, mírně dozlatova. Aby byly perníčky lesklé, tak je ihned po vytažení z trouby potřeme vejcem rozšlehaným v mléce a necháme je zaschnout. Protože perníčky vyvalují a vykrajují vnoučata, tak jim manžel přidělal špejle na prkénko, proto jsou na výšku všechny stejné.
Perníčky necháme pár dnů vydýchat a pak se ozdobí. Moučkový cukr je potřeba několikrát prosít, přidáme přes sítko bílek a citronovou šťávu a ušleháme polevu. Polevu dáme do cukrářské zdobící tužky a děti si je rády ozdobí samy.