Můj narozeninový čokoládový dort
Recepty, DortySuroviny
- 250 g hladké mouky
- 375 g másla
- 260 g třtinového cukru
- 80 g kvalitního kakaa (né granko apod.)
- 200 ml mléka
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 3 vejce
- pikantní džem
- 500 g kvalitní hořké čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup Můj narozeninový čokoládový dort
Postup přípravy receptu
-
V míse vyšleháme do pěny cukr s povoleným máslem a poté postupně zašleháme vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem, kakao a mléko.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a přendáme do ní připravené těsto.
Povrch uhladíme a vše dáme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme zhruba 70 minut (upečenost vyzkoušíme špejlí).
Po upečení necháme korpus asi 10 minut chladnout ve formě a pak jej opatrně vyndáme a necháme zcela vychladnout na mřížce.
Vychladlý korpus rozpůlíme na dvě stejná kola a pomažeme je pikantním džemem.
Vrchní část vrátíme zpět na spodní, mírně přitlačíme a potřeme čokoládovou šlehačkou, kterou jsme připravili vyšleháním smetany ke šlehaní a přidáním 250 g rozpuštěné čokolády.
Na ozdobu rozpustíme zbytek čokolády, kterou můžeme trochu naředit mlékem.
Pečící papír zmačkáme, poté opět rozložíme a vlijeme na něj rozpuštěnou čokoládu. Tu rozprostřeme na tenkou vrstvu a necháme zcela vychladnout.
Ztuhlou čokoládu opatrně sundáme z pečícího papíru a nalámeme ji na menší kousky, které použijeme na ozdobení dortu.
Kolem dokola použijeme větší kousky, povrch posypeme zbytkem menších kousků.