Můj domácí chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 kg hladké mouky
- cukr krystal
- 2x sypké kvasnice
- 250 ml vlažné vody
- 2 lžičky drceného kmínu
- 3 lžičky soli
- špetka fenyklu
- 2 polévkové lžíce 8% octa
Postup Můj domácí chleba
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme hladkou mouku, uděláme do ní důlek, do něj dáme kvasnice, zasypeme 2 lžičky cukru a zalijeme 250 ml vlažné vody. Počkáme, až se udělá kvásek.
Mezitím svaříme 300 ml vody s kmínem, feniklem a solí. Necháme přejít varem, vypneme a přidáme ocet.
Vychladíme (vlažné) a přidáme do kvásku a zpracujeme v tužší těsto, pokud by se vám nechtělo spojit, můžete podle potřeby přidat převařenou vodu.
Dáme na teplo vykynout asi 3/4 hodiny, poté znovu zpracujeme na hladké těsto a necháme opět 3/4 hodiny kynout.
Potom zpracujeme, vytvoříme bochník, dáme na vymazaný moukou vysypaný plech, uděláme do bochníku důlek, dáme pod utěrku vykynout.
Potřeme slanou vodou, pečeme na 250°C na 10 - 15 minut po vytvoření kůrky, pak snížíme teplotu na 50°C a pečeme 1 hodinu. Upečené vychladíme.