Můj domácí chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 kg hladké mouky
cukr krystal
2x sypké kvasnice
250 ml vlažné vody
2 lžičky drceného kmínu
3 lžičky soli
špetka fenyklu
2 polévkové lžíce 8% octa

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme hladkou mouku, uděláme do ní důlek, do něj dáme kvasnice, zasypeme 2 lžičky cukru a zalijeme 250 ml vlažné vody. Počkáme, až se udělá kvásek.

  2. Mezitím svaříme 300 ml vody s kmínem, feniklem a solí. Necháme přejít varem, vypneme a přidáme ocet.

  3. Vychladíme (vlažné) a přidáme do kvásku a zpracujeme v tužší těsto, pokud by se vám nechtělo spojit, můžete podle potřeby přidat převařenou vodu.

  4. Dáme na teplo vykynout asi 3/4 hodiny, poté znovu zpracujeme na hladké těsto a necháme opět 3/4 hodiny kynout.

  5. Potom zpracujeme, vytvoříme bochník, dáme na vymazaný moukou vysypaný plech, uděláme do bochníku důlek, dáme pod utěrku vykynout.

  6. Potřeme slanou vodou, pečeme na 250°C na 10 - 15 minut po vytvoření kůrky, pak snížíme teplotu na 50°C a pečeme 1 hodinu. Upečené vychladíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!