Mrkvová halva (Gajar ka halwa)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg mrkve
- 1 l plnotučného mléka
- 1 hrnek cukru krystal (nebo 1,5 hrnku moučkového)
- 2 lžíce ghee (nebo másla, oleje)
- 5 zelených kardamomů
- možno přidat nakrájené ořechy (nebo polít čokoládovou polevou na dorty)
Postup Mrkvová halva (Gajar ka halwa)
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáte vařit mléko a za častého míchání jej zcela vyvaříte, až vám úplně na dně hrnce zůstane hustá bílá hmota, které se v hindštině říká mawa nebo khoya.
Mezitím, co se vám mléko vaří (cca 30-50 minut) oloupete mrkve a nastrouháte je. Jakmile je mawa hotová přidáte do hrnce mrkev a ghee a přiklopíte jej.
Mrkev necháte dusit ve vlastní šťávě.
Nasypte cukr do mixéru a melte ho cca 1 minutu, dokud se z něj nestane moučkový cukr.
Kardamomy rozkrojte a v kmoždíři utlučte jejich černá semínka, která najdete uvnitř. Cukr a kardamomový prášek přisypte do hrnce. Nepřiklopujte ho a nechejte vyvařit co nejvíce vody. Halwu podávejte teplou v miskách a s oříšky anebo ji dejte ztuhnout na plech vymazaný s ghee a po ztuhnutí jí nakrájejte na čtverečky anebo diamanty.
Můžete doprostřed každého dílku dát jednu oloupanou mandli.