Mraveniště - Ameisenkuchen

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce - žloutky a bílky zvlášť
50 - 100 g krupicového cukru (v původním receptu bylo 250 g, ale vzhledem k hodně sladkému vaječnému likéru a čokoládové rýži jsem ubrala takhle hodně a nám to zcela vyhovovalo, bábovka nebyla přeslazená. Máte-li rádi hodně sladké, klidně dejte cukru víc)
250 g másla
250 g hladké mouky
250 ml vaječného likéru (eierkoňaku)
1 sáček (13 g) kypřícího prášku do pečiva
vanilka (dávám mletou, tak špetku)
špetka soli
100 g čokoládové rýže (cukrářské zdobení)
tuk na vymazání formy
mouka vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Formu (bábovkovou nebo třeba na biskupský chlebíček či srnčí hřbet, ale mohou být i muffinkové formičky) vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Zváženou mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme čokoládovou rýži. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.

  3. Na kousky nakrájené změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka, postupně přidáme žloutky a ušleháme hladký jemný krém. Do něj zamícháme vanilku, likér, moučnou směs a vyšlehaný tuhý sníh z bílků.

  4. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak snížíme na 160°C a dopečeme. Upečené těsto se nelepí na vpíchnutou špejli.

  5. Horkou bábovku opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Někdo ji po zchladnutí ještě polévá čokoládovou polevou a povrch sype zbylou čokoládovou rýží, ale nám stačila a chutnala i takhle.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!