Moje kyselice s hlívou ústřičnou

Recepty, Polévky

Suroviny

1 sklenice sterilovaného bílého zelí (nebo doma naloženého)
1 velká cibule
2-3 větší brambory
1 velká (400 ml) kysané smetany
2 větší kyselejší jablka
2 rajčata
1 lžíce mleté sladké papriky
1/2 lžičky pálivé mleté papriky (nemusí být)
3 stroužky česneku
6 kuliček nového koření
3 kuličky jalovce
drcený kmín
4 bobkové listy
1 lžíce sušené hlívy ústřičné (nebo čerstvé)
1-2 lžíce cukru
citronová šťáva (nebo ocet)
2-3 lžíce hladké mouky
malé množství tuku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme tuk a na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata, dáme mouku a uděláme si cibulovou jíšku, přidáme mleté papriky. Necháme je zpěnit a hned zalijeme vodou, rozšleháme a přivedeme k varu.

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do polévky spolu s překrájeným zelím i s lákem, dál nové koření, bobkové listy, kmín, jalovec, jablka oloupaná a nakrájená na kostičky, rajčata také nakrájená na kostičky, česnek na plátky a vaříme do měkka.

  3. Pak už jen přidáme kysanou smetanu kterou trochu promícháme v malém množství vývaru z polévky, citronovou šťávu, cukr a sůl, aby byly vyvážené a vznikla tak kyselo-sladko-slaná chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!