Moje kyselice s hlívou ústřičnou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 sklenice sterilovaného bílého zelí (nebo doma naloženého)
- 1 velká cibule
- 2-3 větší brambory
- 1 velká (400 ml) kysané smetany
- 2 větší kyselejší jablka
- 2 rajčata
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé mleté papriky (nemusí být)
- 3 stroužky česneku
- 6 kuliček nového koření
- 3 kuličky jalovce
- drcený kmín
- 4 bobkové listy
- 1 lžíce sušené hlívy ústřičné (nebo čerstvé)
- 1-2 lžíce cukru
- citronová šťáva (nebo ocet)
- 2-3 lžíce hladké mouky
- malé množství tuku
- sůl
Postup Moje kyselice s hlívou ústřičnou
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme tuk a na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata, dáme mouku a uděláme si cibulovou jíšku, přidáme mleté papriky. Necháme je zpěnit a hned zalijeme vodou, rozšleháme a přivedeme k varu.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do polévky spolu s překrájeným zelím i s lákem, dál nové koření, bobkové listy, kmín, jalovec, jablka oloupaná a nakrájená na kostičky, rajčata také nakrájená na kostičky, česnek na plátky a vaříme do měkka.
Pak už jen přidáme kysanou smetanu kterou trochu promícháme v malém množství vývaru z polévky, citronovou šťávu, cukr a sůl, aby byly vyvážené a vznikla tak kyselo-sladko-slaná chuť.