Moje domácí věnečky
Recepty, CukrovíSuroviny
- Na odpalované těsto:
- 250 ml vody
- 10 dkg másla a nebo Hery
- špetka soli
- 20 dkg polohrubé mouky
- 4-5 vajíček
- Na náplň do věnečků:
- 250 ml mléka
- 5 dkg hrubé mouky
- špetka soli
- 3 lžíce cukru moučky
- 1 máslo
Postup Moje domácí věnečky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme náplň:
Do kastrolu dáme mléko s moukou a solí, uvaříme v kaši, za stálého míchání, já si pomáhám ruční metličkou.
Po uvaření zasypu 2 lžícemi cukru, přikryji poklicí a nechám vychladit.
Na odpalované těsto si do kastrolu dám vodu s máslem a solí, až začne bublat, tak tam vsypu mouku a vařím tak dlouho, až se utvoří hladká hmota - asi 3 až 4 minuty, Pak odstavím a po zchladnutí do ní vmíchám vajíčka po jednom, míchání trvá delší dobu, až se všechno spojí v masu.
Cukrářským pytlíkem s trubičkou tvořím na nemaštěném plechu malé věnečky, anebo i větší na větrníky, a vložím do předehřáté trouby na 200°C na 10 min, pak troubu snížím na 150°C a peču ještě dalších 10 minut. Věnečky musí být krásně zlatavé.
Ještě teplé věnečky rozkrojím a skládám na čistý tácek a nebo pekáč na sebe.
Po upečení všech věnečků, je jich kolem 30-40 z jedné dávky, naplníme krémem na spodní stranu a přikryju vrchním dílem.
Věnečky zlehka pocukrujeme a nebo můžeme přestříkat čokoládovou polevou. Jsou lehké, a velmi lahodné.
Krém: ve šlehači ušleháme máslo se zbytkem cukru a pak přidáváme zvolna vychladlou uvařenou masu. Dobře vyšleháme, můžeme přidat ještě půlku másla víc, aby věnečky byly dost naplněné.