Moje domácí věnečky

Recepty, Cukroví

Suroviny

Na odpalované těsto:
250 ml vody
10 dkg másla a nebo Hery
špetka soli
20 dkg polohrubé mouky
4-5 vajíček
Na náplň do věnečků:
250 ml mléka
5 dkg hrubé mouky
špetka soli
3 lžíce cukru moučky
1 máslo

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme náplň:

  2. Do kastrolu dáme mléko s moukou a solí, uvaříme v kaši, za stálého míchání, já si pomáhám ruční metličkou.

  3. Po uvaření zasypu 2 lžícemi cukru, přikryji poklicí a nechám vychladit.

  4. Na odpalované těsto si do kastrolu dám vodu s máslem a solí, až začne bublat, tak tam vsypu mouku a vařím tak dlouho, až se utvoří hladká hmota - asi 3 až 4 minuty, Pak odstavím a po zchladnutí do ní vmíchám vajíčka po jednom, míchání trvá delší dobu, až se všechno spojí v masu.

  5. Cukrářským pytlíkem s trubičkou tvořím na nemaštěném plechu malé věnečky, anebo i větší na větrníky, a vložím do předehřáté trouby na 200°C na 10 min, pak troubu snížím na 150°C a peču ještě dalších 10 minut. Věnečky musí být krásně zlatavé.

  6. Ještě teplé věnečky rozkrojím a skládám na čistý tácek a nebo pekáč na sebe.

  7. Po upečení všech věnečků, je jich kolem 30-40 z jedné dávky, naplníme krémem na spodní stranu a přikryju vrchním dílem.

  8. Věnečky zlehka pocukrujeme a nebo můžeme přestříkat čokoládovou polevou. Jsou lehké, a velmi lahodné.

  9. Krém: ve šlehači ušleháme máslo se zbytkem cukru a pak přidáváme zvolna vychladlou uvařenou masu. Dobře vyšleháme, můžeme přidat ještě půlku másla víc, aby věnečky byly dost naplněné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!