Millionaires - karamelovo-čokoládové sušenky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Korpus:
100 g másla
200 g mouky
50 g třtinového cukru
malý panák studené vody
Karamelová část:
1 plechovka salka
150 g třtinového cukru
200 g másla
Čokoládová část:
200 g tmavé čokolády (můžete namíchat mléčnou a hořkou)
50 ml smetany 30%

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 180°. Připravíme korpus. Smícháme dohromady všechny tři suroviny – mouku, cukr, malý panák vody a změklé máslo. Rukama vše pořádně propojíme, vznikne z toho taková drobenka, což je v pořádku. Naskládáme to do formy – já měla čtvercovou formu 25 cm, avšak použijte tu, kterou máte. Pečeme 10-15 minut při 180°. Jakmile to začne trochu růžovět, máte hotovo. Když máme upečený základ, připravíme karamelovou část, u které je důležité stát celou dobu a pořádně ji míchat.

  2. Do kvalitního hrnce, kde se to nebude připalovat, dáme máslo, salko, cukr. Na mírném plameni zahříváme za stálého míchání. Jakmile je směs rozpuštěná a hezky propojená, tak mícháme ještě dalších 15 minut (může se stát, že tam vzniknout takové malé hrudky – to je ze špatného hrnce či pomalého míchání. Nelekejte se toho, karamelová část se bude ještě péci a tam se hrudky rozpustí zcela). Karamelová část by po 15 minutách měla trošku hnědnout, tak ji odstavíme. Jakmile má mírně nahnědlou barvičku, vylijeme ji na shortbread – korpus. A toto dáme znovu do trouby na 180°na 10 minut.

  3. Vyndanou hmotu necháme vychladnout. Ve vodní lázni připravíme čokoládu – nalámeme čokoládu na menší kousky, přidáme šlehačku a mícháme až do propojení surovin. Jakmile máme propojené, nalijeme to na korpusovo-karamelovou část. Celé toto dáme vychladit – já dala nejdříve na 5 minut do mrazáku a poté do lednice na minimálně 5 hodin. Po vychladnutí nakrájíme na čtverce či obdélníky a podáváme. Tahle dobrota v lednici vydrží mnoho dní, takže můžete mlsat velmi dlouho.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!