Melanzane alla parmigiana
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Omáčka:
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1 plechovka loupaných rajčat (nebo krabička passaty - pasírovaných rajčat)
- hrst čerstvé bazalky (nasekané)
- Dále:
- 2 lilky
- 200 g mozzarelly
- 100 g parmazánu (strouhaného)
- arašídový olej (na smažení lilků, např. Lidl)
- sůl
- hladká mouka (na obalení)
- strouhanka (nemusí být)
Postup Melanzane alla parmigiana
Postup přípravy receptu
-
Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, česnek rozmáčknutý plochou nože.
Italové po zezlátnutí česnek vyndávají, já ho nasekám nadrobno před tepelnou úpravou a nechávám v pokrmu. Můžete vyzkoušet oba způsoby:)
Pak zalijeme rajčaty, osolíme a opepříme a dusíme do zhoustnutí.
Nakonec vmícháme nasekanou bazalku.
Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme a necháme vypotit. Pak je osušíme, obalíme v mouce.
Smažíme na arašídovém oleji z obou stran.
Do zapékací nádoby vrstvíme plátky lilku, omáčku a plátky mozzarelly. Vrstvy ještě lehce prosypáváme parmezánem. Končíme vrstvou lilku, kterou posypeme zbytkem parmezánu, můžete ho nastavit strouhankou.
Pečeme asi půl hodiny při 180°C. Podáváme horké s bílým chlebem, kterým vytřeme výbornou omáčku..