Medvědí preclíky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vody
- 100 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí
- 1 kávová lžička cukru
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 polévková lžíce soli
- 15 listů medvědího česneku (i více)
- Na potření:
- 1 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 polévková lžíce soli
- 3 polévkové lžíce vody
Postup Medvědí preclíky
Postup přípravy receptu
-
Vo vlažnej vode rozpustíme cukor a vmiešame droždie, necháme cca 15 minút stáť. Listy medvedieho cesnaku umyjeme, osušíme, na drobno pokrájame.
Do múky vmiešame soľ, pridáme olej, oživené droždie a s vlažnou vodou vymiesime relatívne tuhé cesto, zapracujeme do neho aj pokrájaný medvedí cesnak. Necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Potom cesto rozdelíme na 16 častí (najprv na polovicu, každú časť zas na polovicu, atď...). Z každého kúska šúľame hada o priemere asi 1 cm, tvarujeme praclíky, alebo necháme v tvare tyčiniek.
Ukladáme na pečící papier alebo na fóliu na pečenie. Po chvíli státia dáme do rúry na 200°C, pečieme 10 minút. Po 10 minútach vyberieme, potrieme zmesou múky, soli a vody a pečieme ešte 5-10 minút, podľa toho, aké vypečené chceme praclíky mať.
Nám chutia zvonku chrumkavé, znútra mäkké.Na potieranie v miske zmiešame soľ a vodu, postupne pridávame vodu - vymiešame hustú kašičku, postupne riedime. Na praclíky nanášame štetcom.