Med (sirup) z divizny

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

400 diviznových květů
1 kg cukru krupice nebo krystalu
1 l vody
1 citron
sklenice (například od přesnídávek)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), zalijeme je litrem vroucí vody a necháme společně s omytým citronem pokrájeným na plátky zakryté louhovat 24 hodin.

  2. Druhý den vše přes plátno přecedíme do hrnce, plátno s diviznou a citronem dobře vymačkáme a do čistého výluhu přidáme cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až vznikne sirup, který budeme používat například jako sladidlo do čajů nebo jako lék proti nachlazení.

  3. Pokud chceme mít konzistenci medu, budeme volně vařit ještě o něco déle do požadované hustoty. Hustotu vyzkoušíme tak, že lžičku medu necháme zchladnout na talířku.

  4. Med nebo sirup plníme do čistých a suchých skleniček ještě vařicí, dobře uzavřeme a necháme zchladnout. Skladujeme na suchém, tmavém místě (sklep, komora).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!