Mé domácí uzené

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

10 kg vepřového masa
(bůček, kotleta, krkovice)
250 g rychlosoli
70 g česneku
Dále:
čisté plátno
závaží
masová síťka

Postup přípravy receptu

  1. Maso umyjeme a dobře osušíme. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce promícháme se solí.

  2. Touto směsí každý kousek masa dobře se všech stran potřeme (snažíme se vmasírovat směs do masa) a naskládáme natěsno do nádoby.

  3. Čisté plátno namočíme, vyždímáme a maso přikryjeme. Nahoru položíme větší talíř, nebo prkénko, zatížíme závažím, uzavřeme poklicí, dáme do chladna a cca 14-20 dní si toho nevšímáme. (Já dávám do lednice.)

  4. Den před uzením maso dobře od soli a česneku umyjeme, osušíme a navlékneme do síťky. (Kdo nemá síťku, může jen tak napíchnout na háčky)

  5. Přes noc opět necháme v chladu. Než dáme do roztopené udírny, necháme aspoň 2 hodiny v pokojové teplotě. Maso udíme cca 8 hodin v teplotě 90-95 C° a pak ještě 2 hodiny na cca 100-110 C°


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!