Masové kuličky v šunkovo-okurkové omáčce
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1/2 kg mletého hovězího masa (nebo různé jiné maso na kostky)
- 3 plátky tvrdého sýru (na jemno nastrouháme)
- 1 trojúhelník taveného sýra
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- mouka na obalení
- Omáčka:
- na pánev máslo nebo olej
- 1 velká cibule
- 1/2 lžičky červené mleté papriky
- hovězí vývar
- 100 g šunky vcelku
- 2 vejce vařené natvrdo
- 2 kyselé okurky
- 1/2 smetany
Postup Masové kuličky v šunkovo-okurkové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Vše na masové kuličky smícháme a tvarujeme kuličky velikosti max. pingpongového míčku.
Obalíme je v mouce.
Na másle s přidáním oleje (tím se máslo nepřipaluje) osmahneme najemno nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou a hned přidáme kuličky a osmahneme ze všech stran. Můžeme si pomoci 2 vidličkami. Kuličky jsou křehčí (nedávala jsem žádnou strouhanku, aby byly co nejvíce masové).
(Místo mletého masa můžete samozřejmě použít jakékoli maso nakrájené na kostky, osolit, obalit v mouce, osmahnout atd.viz recept).
Zalijeme vývarem, aby byly téměř ponořené a pod pokličkou dusíme na plotně asi 20min. Za tu dobu se šťáva vydusí a tím, že byly kuličky obalené v mouce, není třeba již zahušťovat.
Přidáme na kostky nakrájenou šunku, okurky, smetanu – již na mírném plameni necháme chvíli probublat a nakonec příp. dochutíme solí a lehce zamícháme nakrájená vejce.