Masové knedlíčky v houbové omáčce
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Směs na masové knedlíčky:
- 250 g hovězí mleté maso
- 250 g vepřové mleté maso
- 1 vejce
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- 4 lžíce mléka
- sůl
- pepř
- koření na mleté maso
- strouhanka na zahuštění
- 1 lžíce nasekané petrželové nati
- 2 lžíce másla
- olivový olej na smažení
- Omáčka:
- 150 g nakrájených hub (dá se nahradit žampiony, ale přidat lžičku sušeného houbového koření!, ale houby jsou houby)
- 1 střední cibule
- olivový olej na pánev
- 300 ml silného hovězího vývaru
- 1 lžička mouky
- 1/2 šlehačky
- 1/2 lžičky citronové šťávy (nebo jen 1/2 zakysané smetany, co kdo raději používá)
- Příloha:
- těstoviny
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce čerstvé strouhanky
- 2 lžíce másla
Postup Masové knedlíčky v houbové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vymícháme masovou směs a vytvarujeme knedlíčky (v průměru asi 4cm). Na rozpuštěném másle+olivovém oleji opečeme knedlíčky ze všech stran (trvá to 4-5 minut). Vyndáme okapat a udržujeme v teple.
Na oliv.oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme houby, trochu podlijeme vodou a asi 5 minut podusíme – občas promícháme. Přidáme hovězí vývar a masové knedlíčky.
Odkryté dusíme asi 15 minut, omáčka se částečně vydusí (pokud jste omáčkoví, podlijeme trochou vody), potom smícháme trochu teplé omáčky + studené vody a řádně zamícháme lžičku mouky. Vše vlijeme do kastrolu a dusíme dalších 10 minut. Občas lehce promícháme, omáčka bude houstnout, tak ať se nepřichytne ke dnu.
Mezitím si uvaříme těstoviny v osolené vodě. Na pánvi na rozehřátém másle smícháme strouhanku a kmín a chvilku osmahneme, aby se vůně kmínu uvolnila, vsypeme těstoviny a vše promícháme.
Dohotovení: Masové kuličky vyndáme, do omáčky již na slabém plameni pomalu vlijeme smetanu, zakápneme citron.šťávou, případně dochutíme solí. Prohřejeme a můžeme servírovat.
Na talíř naservírujeme masové knedlíčky, zalijeme omáčkou a nahoru posypeme těstovinami.