Masová roláda s cibulovo “celestýnskou“ náplní

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

600 g masa z kýty vcelku (hovězí,vepřové,koňské i jiné)
900 g cibule - 4 hodně velké kusy
150 g slaniny
150 g tvrdého sýra typu Ementál nastrouhaného nahrubo
200 ml vývaru nebo postačí i z bujón kostky
1 lžíce hořčice
1 lžíce oleje na osmažení slaniny
2 lžíce oleje na osmažení rolády
sůl
mletý pepř
Na “celestýnskou“ omeletu:
50 ml mléka
1 vejce
1 lžičku oleje
1 lžičku nasekaných zelených bylinek - lze vynechat
1 vrchovatou lžíci hladké mouky
špetku soli
1 lžičku oleje na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a dáme ji do velkého, širokého kastrolu na 3 minuty osmažit. Poté přidáme nadrobno nakrájené cibule a za častého promíchávání vše restujeme přibližně 10 minut.

  2. Pak podlijeme 100 ml horké vody, přiklopíme poklicí a ještě dalších 10 minut dusíme. Občas zamícháme ode dna, aby se nám cibule nepřipálila. Podušenou cibuli ochutíme solí, pepřem, odstavíme stranou a necháme vychladit.

  3. Z uvedených surovin na “celestýnskou“ omeletu si metličkou vyšleháme řidší těstíčko, které vlijeme do velké pánve na rozehřátý olej. Smažíme na mírném plameni přibližně 2 minuty z každé strany. Hotovou omeletu necháme vystydnout.

  4. Plát masa uprostřed ostrým nožem překrojíme skoro až dokonce, ale nedořízneme (fotopostup). Nakrojené maso rozevřeme do tvaru otevřené knihy a přes folii, nebo igelitový sáček paličkou na maso rozklepeme. Naklepáváme opatrně od středu ke stranám, abychom maso neprotrhli.

  5. Naklepaný plát po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Stranu masa na kterou budeme klást náplň potřeme hořčicí, posypeme polovinou nastrouhaného sýra a navrstvíme část vychladlé podušené cibule.

  6. Dále položíme chladnou omeletu, posypeme zbytkem sýra a opět pomažeme podušenou cibulí. Vše zavineme do rolády a důkladně utáhneme nití. Do velké pánve na rozehřátý olej dáme prudce osmažit/zatáhnout roládu ze všech stran.

  7. Do pekáče nebo nádoby ve které budeme dále maso upravovat rozložíme zbytek cibulové směsi a na ni položíme roládu. Vývarem vypláchneme pánev s výpekem a přilijeme k roládě. Buď přikryté víkem pečeme v předehřáté troubě nebo zakryté poklicí na sporáku dusíme doměkka.

  8. Během pečení/dušení dle potřeby podléváme horkou vodou. Měkké maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme například s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!