Masová roláda s cibulovo “celestýnskou“ náplní
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g masa z kýty vcelku (hovězí,vepřové,koňské i jiné)
- 900 g cibule - 4 hodně velké kusy
- 150 g slaniny
- 150 g tvrdého sýra typu Ementál nastrouhaného nahrubo
- 200 ml vývaru nebo postačí i z bujón kostky
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce oleje na osmažení slaniny
- 2 lžíce oleje na osmažení rolády
- sůl
- mletý pepř
- Na “celestýnskou“ omeletu:
- 50 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžičku oleje
- 1 lžičku nasekaných zelených bylinek - lze vynechat
- 1 vrchovatou lžíci hladké mouky
- špetku soli
- 1 lžičku oleje na smažení
Postup Masová roláda s cibulovo “celestýnskou“ náplní
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky a dáme ji do velkého, širokého kastrolu na 3 minuty osmažit. Poté přidáme nadrobno nakrájené cibule a za častého promíchávání vše restujeme přibližně 10 minut.
Pak podlijeme 100 ml horké vody, přiklopíme poklicí a ještě dalších 10 minut dusíme. Občas zamícháme ode dna, aby se nám cibule nepřipálila. Podušenou cibuli ochutíme solí, pepřem, odstavíme stranou a necháme vychladit.
Z uvedených surovin na “celestýnskou“ omeletu si metličkou vyšleháme řidší těstíčko, které vlijeme do velké pánve na rozehřátý olej. Smažíme na mírném plameni přibližně 2 minuty z každé strany. Hotovou omeletu necháme vystydnout.
Plát masa uprostřed ostrým nožem překrojíme skoro až dokonce, ale nedořízneme (fotopostup). Nakrojené maso rozevřeme do tvaru otevřené knihy a přes folii, nebo igelitový sáček paličkou na maso rozklepeme. Naklepáváme opatrně od středu ke stranám, abychom maso neprotrhli.
Naklepaný plát po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Stranu masa na kterou budeme klást náplň potřeme hořčicí, posypeme polovinou nastrouhaného sýra a navrstvíme část vychladlé podušené cibule.
Dále položíme chladnou omeletu, posypeme zbytkem sýra a opět pomažeme podušenou cibulí. Vše zavineme do rolády a důkladně utáhneme nití. Do velké pánve na rozehřátý olej dáme prudce osmažit/zatáhnout roládu ze všech stran.
Do pekáče nebo nádoby ve které budeme dále maso upravovat rozložíme zbytek cibulové směsi a na ni položíme roládu. Vývarem vypláchneme pánev s výpekem a přilijeme k roládě. Buď přikryté víkem pečeme v předehřáté troubě nebo zakryté poklicí na sporáku dusíme doměkka.
Během pečení/dušení dle potřeby podléváme horkou vodou. Měkké maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme například s rýží.