Maso s božskou omáčkou a kluski
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1/2 kg masa (hovězí, vepřové, drůbeží)
- koření: 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- mletý pepř, sůl
- trošičku mleté sladké papriky
- Dále:
- 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce tmavé jíšky Knorr
- šlehačka
- Hera na opečení
- Příloha:
- Kluski Śląskie
- 1 kg uvařených brambor
- 1 vejce
- Solamyl
- sůl
Postup Maso s božskou omáčkou a kluski
Postup přípravy receptu
-
V tlakáči rozehřejeme Heru, vložíme na kousky nakrájené maso, posolíme, opepříme a přidáme papriku (na špičku nože) a opékáme ze všech stran do zlatova, poté maso podlejeme, vložíme nové koření a bobkové listy a dusíme v tlakovém hrnci. U hovězího je přibližná délka 40-45 minut, u vepřového 30 minut a u drůbežího 20 minut.
Když je maso měkké, podlejeme cca 1/2 litrem vody, ve které jsou rozmíchány 3 PL pol. mouky, 2 PL Knorr-tmavé jíšky, povaříme, zjemníme asi jedním dl šlehačky, dochutíme solí a pepřem. Omáčka by neměla být příliš hustá, či řídká.
Podává se s brambory, nejlépe šťouchanými, knedlíky, ale u nás se podává s kluski: Ve slané vodě uvařené brambory přelisujeme, na vále z nich uděláme čtverec, který se rozdělí na 4 části, jedna z nich se oddělí, místo ní se přidá škrobová moučka a vejce, vrátí se odejmutá část a vypracuje se hladké těsto. Poté z těsta vytvarujeme váleček, který rozkrájíme na potřebnou velikost a zhotovíme ploché kluski, do kterých ve středu uděláme důlek a vložíme do převařené a osolené vody. Voda nesmí vřít, jen udržovat pod bodem varu. Když kluski vyplavou na povrch, vaříme ještě cca 10 minut.