Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená
Recepty, ZavařeninyPostup Marmeláda z celého černého rybízu - nevařená
Postup přípravy receptu
-
Rybíz odstopkujeme a propláchneme na sítě, necháme okapat. Pak v robotu (nebo klidně tyčovým mixerem v hlubší nádobě) mixujeme, přidáváme pomalu cukr, mixujeme, přidáváme med, mixujeme, mixujeme..... a nakonec zamixujeme asi tři lžíce rumu.
Skleničky vypaříme horkou vodou, víčka v kastrůlku převaříme, osušíme a vytřeme ubrouskem, namočeným v rumu.
Po naplnění okraje také otřeme rumovým ubrouskem, do každé skleničky dáme malou lžičku rumu a pevně zavřeme. Skladujeme v chladu.
Černý rybíz má hodně pektinu, s cukrem rosoluje i syrový. Tahle zdravá marmeláda je dobrá na pečivo, na lívance, do jogurtu, do kaší, jen tak do pusy. Nebo můžete rozmíchat ve sklenici studené vody a máte rybízovou limonádu. Marmeláda by měla vydržet v chladu minimálně půl roku.