Marinovaný grilovaný lilek
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 lilek s pevnou slupkou
- olivový olej
- 1 PL balsamico octa
- 2 větší stroužky česneku
- 1 PL kaparů
- 1 PL sójové omáčky
- špetka třtinového cukru nebo med
- petrželka, bazalka a máta
- sůl
Postup Marinovaný grilovaný lilek
Postup přípravy receptu
-
Marinádu připravte ze 2-3 PL lžic olivového oleje, balsamica, sójovky, rozdrceného česneku, posekaných bylinek a kaparů. Důkladně promíchejte a dochuťte špetkou cukru nebo medu.
Lilek nakrájejte na plátky silné cca 0,5-1 cm. Zlehka potřete olejem a vložte na gril nebo grilovací pánev. Ogrilujte z obou stran a až poté osolte. Počítejte s tím, že v marinádě je sójová omáčka, která je také slaná, tak jen osolit zlehka. Ještě horké plátky lilku potřete z obou stran marinádou. Můžete podávat ihned nebo uložte v uzavřené nádobě do lednice. Vydrží několik dnů.