Mangoldové (špenátové) placičky s cibulovou omáčkou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Placičky:
- 500 g mangoldu (špenátu)
- 500 g brambor vařených ve slupce
- 1 vejce
- cibule
- 150-200 g polohrubé mouky (dle potřeby)
- olej
- sůl
- Omáčka:
- 500 g cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- cca 3 dl mléka
- olej
- 1 lžíce kari
- 1 lžička mleté papriky
- pepř
- sůl
- ocet
Postup Mangoldové (špenátové) placičky s cibulovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Mangold povaríme 5 minút v osolenej voda. Scedíme a rozmixujeme s 3 lyžicami vody z varenia (to len kvôli lepšiemu mixovaniu).
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme rozmixovaný mangold, osolíme a vydusíme všetku tekutinu. Necháme vychladnúť.
Zemiaky ošúpeme, najemno nastrúhame (alebo prepasírujeme), pridáme vychladnutý mangold, vajce a premiešame. Pridáme múku. Pridávame ju najprv menej, podľa potreby, aby sme mali cesto tak husté, aby sme mohli vytvarovať placičky. Lepšie sa tvarujú vlhkými rukami. Placičky opekáme z oboch strán na suchej panvici.
Na omáčku nakrájame cibuľu na tenké kolieska a orestujeme ju na oleji. Pridáme kari, papriku, korenie a zaprášime múkou. Dobre premiešame. Zalejeme mliekom a povaríme na hustejšiu omáčku. Osolíme. Hotovú omáčku odstavíme a dochutíme octom.
Placičky podávame s omáčkou.