Malakoff - sýrové koule
Recepty, SýrySuroviny
- 400 g Gruyère sýr jemně nastrouhaný (dá se nahradit ementálem)
- 50 g hladké mouky
- 200 ml bílého vína
- 50-100 ml mléka
- 1 PL třešňovice (nemusí být)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 vejce a 1 žloutek
- 1 bílek na potření toustového chleba
- 2-3 stroužky propasírovaného česneku
- 8 ks toustového chleba
- pepř z mlýnku
- muškátový oříšek
- olej na smažení
Postup Malakoff - sýrové koule
Postup přípravy receptu
-
V míse smísíme mouku s práškem do pečiva, přidáme víno, mléko, třešňovici, vejce, česnek, pepř, muškátový oříšek a dobře prošleháme. Přidáme najemno nastrouhaný sýr a sýrovou hmotu propracujeme.
Z toustového chleba vykrojíme pomocí tvořítka kolečka. Sýrovou hmotu dáme na bílkem potřený toustový chleba a pomocí lžíce (nebo rukama) vytvarujeme hladkou polokouli.
Olej ve fritéze nebo vyšším hrnci rozpálíme. Sýrové koule smažíme 4 minuty, pak je obrátíme toustovou stranou dolů a dosmažíme ještě cca 1 minutu. Po usmažení dáme koule na papírovou utěrku, aby se vsákl tuk. Malakoff koule servírujeme se salátem, okurkami a malými nakládanými cibulkami.