Malakoff - sýrové koule

Recepty, Sýry

Suroviny

400 g Gruyère sýr jemně nastrouhaný (dá se nahradit ementálem)
50 g hladké mouky
200 ml bílého vína
50-100 ml mléka
1 PL třešňovice (nemusí být)
1 ČL prášku do pečiva
2 vejce a 1 žloutek
1 bílek na potření toustového chleba
2-3 stroužky propasírovaného česneku
8 ks toustového chleba
pepř z mlýnku
muškátový oříšek
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. V míse smísíme mouku s práškem do pečiva, přidáme víno, mléko, třešňovici, vejce, česnek, pepř, muškátový oříšek a dobře prošleháme. Přidáme najemno nastrouhaný sýr a sýrovou hmotu propracujeme.

  2. Z toustového chleba vykrojíme pomocí tvořítka kolečka. Sýrovou hmotu dáme na bílkem potřený toustový chleba a pomocí lžíce (nebo rukama) vytvarujeme hladkou polokouli.

  3. Olej ve fritéze nebo vyšším hrnci rozpálíme. Sýrové koule smažíme 4 minuty, pak je obrátíme toustovou stranou dolů a dosmažíme ještě cca 1 minutu. Po usmažení dáme koule na papírovou utěrku, aby se vsákl tuk. Malakoff koule servírujeme se salátem, okurkami a malými nakládanými cibulkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!