Makový koláč s blumami (bez mouky)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Suroviny:
- 200 g čerstvě namletého máku
- 80 g rozpuštěného vychladlého másla
- 80 g moučkového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
- 4 - 5 blum
- špetka soli
- Glazura:
- ostružinová marmeláda
- 1 lžíce rumu
Postup Makový koláč s blumami (bez mouky)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte formu na koláč, kterou vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Blumy omyjte a osušte a ostrým nožem z nich nakrájejte slabé plátky. V míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Poté k bílkům přisypte krupicový cukr a vyšlehejte je dotuha.
Žloutky vyšlehejte do pěny s moučkovým cukrem. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte k němu pár lžic žloutkové pěny a vše pomocí metel spojte. Poté směs přelijte zpět do mísy ke žloutkům a opět důkladně promíchejte.
Do žloutkové pěny po částech zapracujte čerstvě namletý mák. Stěrkou vložte do těsta sníh a opatrně ho zapracujte. Těsto jen obracejte a nadlehčujte, dokud vše nebude promísené.
Hotové těsto vlijte do formy na koláč. Na povrch těsta vyskládejte blumy.
Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 180°C a koláč pečte 35 minut.
Dále připravte glazuru. Na tu jsem použila 2 lžíce ostružinové marmelády. Tu jsem promíchala se lžící rumu a propasírovala přes síto, aby v marmeládě nebyly pecičky.
Upečený koláč vyndejte z trouby a potřete marmeládou. Díky ní bude povrch koláče lesklý.