Makový dort - Mak- Mak - Makulenka / bez mouky/
Recepty, MoučníkySuroviny
- 6 vajec
- 150 g moučkového cukru
- 150 g umletého máku
- 1 ČL jedlé sody
- Na náplň:
- 125 g másla
- 1 krabička karamelového Salka
- 1 -2 PL rumové tresti nebo rumu
- 150 ml mléka
- 150 g mletého máku
- brusinky
- cukr
Postup Makový dort - Mak- Mak - Makulenka / bez mouky/
Postup přípravy receptu
-
Žloutky ušleháme s cukrem a mákem. Přidáme 1 čajovou lžičku jedlé sody a nakonec zlehka přidáme ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a vysypané formy. Upečeme dozlatova po dobu cca 30 minut na 170°C a necháme vychladnout.
Z karamelového Salka, rumové tresti a másla ušleháme krém. Mák s mlékem svaříme a necháme vychladnout. Máslový krém se Salkem rozdělíme na dvě poloviny (do dvou misek).
Jednu misku s máslovo-karamelovým krémem necháme bez máku. Do druhé misky s máslovo-karamelovým krémem, přidáme mák.
Makový korpus rozřízneme, potřeme máslovo-karamelovým krémem, pokapeme brusinkovým džemem a spojíme.
Druhý krém s mákem, dáme navrch korpusu a dozdobíme šlehačkou, mandlovými lupínky a brusinkami. Dortík dáme do chladu na cca 1-2 hodiny.