Makoví ježci
Recepty, MoučníkySuroviny
- 115 g hrubé mouky
- 115 g hladké mouky
- lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 35 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 1 žloutek
- trošku mléka podle potřeby
- maková nádivka:
- 1 hrnek mletého máku
- mléko
- 5 lžic krupicového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- špetka mleté škořice
- citronová kůra
- bílek na potření
Postup Makoví ježci
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si uvaříme makovou nádivku a necháme chladit. Do mouky prosáté s cukrem a kypřícím práškem přidáme žloutek, nasekané máslo a po lžících opatrně mléko a vytvoříme těsto asi jako linecké. Necháme ho 10 minut odpočinout.
Pak rozválíme, vykrájíme kolečka, plníme nádivkou, spojíme k sobě jako taštičku, položíme švem dolů, jeden konec v ruce zahneme dospod = prdelka, druhý konec vytvarujeme jako čumáček.
Potřeme rozšlehaným bílkem a nůžkami nastříháme bodliny (nůžky vedeme šikmo k tělíčku). Položíme na plech vyložený papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Zchladlým uděláme rozehřátou čokoládou očička.