Povidlovo-makoví ježci

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
10 g droždí
5 lžic mléka
2 lžičky cukru
2 lžičky jedlé sody
160 g másla
2 žloutky
špetka soli
Povidlovo-maková náplň:
250 g švestkových povidel
100 g mletého máku
1 vanilkový cukr
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička mleté skořice
rum
Na obalení:
sníh ze 2 bílků
100 g mandlových plátků
moučkový cukr
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek.

  2. Hladkou mouku smícháme s jedlou sodou a solí, přidáme při pokojové teplotě změklé máslo, žloutky a kvásek. Zpracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odležet.

  3. Mezitím si přichystáme náplň – smícháme povidla s mletým mákem, cukrem, kořením a trochou rumu. S povidly se nám musí dobře pracovat – nesmí být řídká.

  4. Těsto si rozdělíme na dvě části, vyválíme dotenka na asi 2 mm, rádýlkem krájíme čtverce 7×7 cm, klademe kopečky povidel, dobře zabalíme do tvaru malých měšců. Na vále necháme odpočinout a ušleháme sníh z bílků.

  5. Špičky měšců máčíme ve sněhu a obalujeme v mandlích.

  6. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 170°C 15−20 minut dorůžova.

  7. Teplé ježky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Zkoušela jsem to i listového těsta a také moc dobré.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!