Povidlovo-makoví ježci
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 10 g droždí
- 5 lžic mléka
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 160 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- Povidlovo-maková náplň:
- 250 g švestkových povidel
- 100 g mletého máku
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- rum
- Na obalení:
- sníh ze 2 bílků
- 100 g mandlových plátků
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Postup Povidlovo-makoví ježci
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek.
Hladkou mouku smícháme s jedlou sodou a solí, přidáme při pokojové teplotě změklé máslo, žloutky a kvásek. Zpracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odležet.
Mezitím si přichystáme náplň – smícháme povidla s mletým mákem, cukrem, kořením a trochou rumu. S povidly se nám musí dobře pracovat – nesmí být řídká.
Těsto si rozdělíme na dvě části, vyválíme dotenka na asi 2 mm, rádýlkem krájíme čtverce 7×7 cm, klademe kopečky povidel, dobře zabalíme do tvaru malých měšců. Na vále necháme odpočinout a ušleháme sníh z bílků.
Špičky měšců máčíme ve sněhu a obalujeme v mandlích.
Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 170°C 15−20 minut dorůžova.
Teplé ježky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Zkoušela jsem to i listového těsta a také moc dobré.