Králík na uzeném česneku, čerstvé majoránce a slanině s domácím knedlíkem
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1200 g králíka
- 70 - 80 g Vahalovy slaniny
- 1 palička uzeného česneku do pekáčku
- 4 stroužky uzeného česneku na potřeni
- 4 snítky čerstvé majoránky
- 5 - 6 kuliček nového koření
- 1 PL mletého bobkového listu (viz přiložené foto Rojíkovo koření)
- 4 cibule
- 1 lžička drceného kmínu
- šťáva z jednoho citronu
- olej
- 5 - 6 kuliček černého pepře
- sůl
- voda nebo vývar na podlití
- strouhanka podle potřeby
Postup Králík na uzeném česneku, čerstvé majoránce a slanině s domácím knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Maso kuchyňsky upravíme,protkneme slaninou.
Uzený česnek prolisujeme.
Jednu celou hlavičku česneku si necháme na pečení do pekáčku.
Pepř a nové koření rozemeleme, přidáme nasekanou majoránku, drcený kmín, nastrouhanou cibuli, mletý bobkový list, (někdy na kousky nalámaný - pak se ale pasíruje/, citronovou šťávu a sůl.
Touto směsí králíka pěkně ze všech stran potřeme, pokapeme olejem a zabalíme do alobalu.
Necháme přes noc dobře proležet.
Druhý den dáme péci i s alobalem do předem vyhřáté trouby na cca 30 - 35 minut.
Po této době vyndáme králíka z alobalu a dáme zpět péci do pekáčku. Podlijeme 200 ml horké vody (vývaru). Králíka budeme péci minimálně další hodinku, takže ho budeme ještě cca 20 minut dokola obracet a polévat výpekem.
Stále budeme dolévat horkou vodu nebo vývarem, aby byl králík až do úplného změknutí alespoň z poloviny ponořený ve výpeku.
Když je králík měkký (maso odpadá od kosti), králíka rozporcujeme, posypeme každou porci špetičkou strouhanky, kterou opatrně pokapeme šťávičkou.
Pak jen necháme v pekáčku prudce zapéci, aby se vytvořila krustička. Strouhanka pěkně zahustí šťávičku. Pečeného králíka podáváme se špenátem a domácím bylinkovým bramborovým knedlíkem. (dle odkazu).