Makové řezy s jablky a lesními jahodami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- 80 g moučkového cukru
- 50 g krupicového cukru
- špetka soli
- 80 g másla
- 200 g mletého máku
- 2-3 oloupaná jablka, zbavená jadřinců a nakrájená na plátky
- hrst lesních jahod (mražených) nebo třeba rybízu
- meruňková marmeláda na potření
Postup Makové řezy s jablky a lesními jahodami
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané světlé pěny, v jiné míse ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutkovou pěnu zlehka smíchejte s hodně změklým (ne horkým ani úplně tekutým) máslem, vmíchejte opatrně sníh a mák.
Makovou hmotu rozetřete na menší plech vyložený pečícím papírem do rovnoměrné vrstvy vysoké asi 2-3 cm, na mák rozložte s odstupem měsíčky či plátky jablek.
Plech přesuňte do trouby a pečte tak 25 minut. Zhruba 5 minut před dokončením pečení posypte drobným červeným ovocem.
Mezitím rozehřejte marmeládu (nebo rozřeďte trochou horké vody). Upečený horký koláč pomocí mašlovačky potřete marmeládou, nechte trochu zchladnout a ještě ne úplně studený nakrájejte a řezy. Vlahý je totiž nejlepší.