Makové řezy s jablky a lesními jahodami

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
80 g moučkového cukru
50 g krupicového cukru
špetka soli
80 g másla
200 g mletého máku
2-3 oloupaná jablka, zbavená jadřinců a nakrájená na plátky
hrst lesních jahod (mražených) nebo třeba rybízu
meruňková marmeláda na potření

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané světlé pěny, v jiné míse ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutkovou pěnu zlehka smíchejte s hodně změklým (ne horkým ani úplně tekutým) máslem, vmíchejte opatrně sníh a mák.

  2. Makovou hmotu rozetřete na menší plech vyložený pečícím papírem do rovnoměrné vrstvy vysoké asi 2-3 cm, na mák rozložte s odstupem měsíčky či plátky jablek.

  3. Plech přesuňte do trouby a pečte tak 25 minut. Zhruba 5 minut před dokončením pečení posypte drobným červeným ovocem.

  4. Mezitím rozehřejte marmeládu (nebo rozřeďte trochou horké vody). Upečený horký koláč pomocí mašlovačky potřete marmeládou, nechte trochu zchladnout a ještě ne úplně studený nakrájejte a řezy. Vlahý je totiž nejlepší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!