Maková roláda s oříškovým krémem a datlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce
100 g polohrubé mouky
špetička jedlé sody (jen na špičku kávové lžičky)
1,5 PL čerstvě umletého máku
100 g moučkového cukru
špetka soli k bílkům
Na krém:
500 g masacarpone
1 smetana ke šlehání
1/2 kelímku zakysané smetany
1 Smeta-fix
1 PL mletých mandlí (nebo jiných oříšků)
1 vanilkový cukr
4 - 5 vypeckovaných datlí

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky ušleháme s cukrem. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s mákem a špetičkou jedlé sody.

  2. Do žloutkové směsi s tuhým sněhem zlehka ručně vmícháme mouku se špetkou sody a umletého máku. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů na cca 8-10 minut.

  3. Po upečení překlopíme plát korpusu na druhý pocukrovaný pečící papír. Stáhneme papír, na kterém se pekla a roládu srolujeme. Necháme vychladnout.

  4. Na krém ušleháme smetanu ke šlehání se Smeta-fixem. Přidáme mascarpone, vanilkový cukr a smícháme dohladka. Nakonec zlehka vmícháme zakysanou smetanu a umleté mandle.

  5. Vychladlou roládu rozvineme, potřeme krémem, poklademe půlkami vypeckovaných datlí a zavineme. Krémem potřeme i povrch rolády a posypeme oříšky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!