Maková roláda s oříškovým krémem a datlemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- špetička jedlé sody (jen na špičku kávové lžičky)
- 1,5 PL čerstvě umletého máku
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli k bílkům
- Na krém:
- 500 g masacarpone
- 1 smetana ke šlehání
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 1 Smeta-fix
- 1 PL mletých mandlí (nebo jiných oříšků)
- 1 vanilkový cukr
- 4 - 5 vypeckovaných datlí
Postup Maková roláda s oříškovým krémem a datlemi
Postup přípravy receptu
-
Žloutky ušleháme s cukrem. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s mákem a špetičkou jedlé sody.
Do žloutkové směsi s tuhým sněhem zlehka ručně vmícháme mouku se špetkou sody a umletého máku. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů na cca 8-10 minut.
Po upečení překlopíme plát korpusu na druhý pocukrovaný pečící papír. Stáhneme papír, na kterém se pekla a roládu srolujeme. Necháme vychladnout.
Na krém ušleháme smetanu ke šlehání se Smeta-fixem. Přidáme mascarpone, vanilkový cukr a smícháme dohladka. Nakonec zlehka vmícháme zakysanou smetanu a umleté mandle.
Vychladlou roládu rozvineme, potřeme krémem, poklademe půlkami vypeckovaných datlí a zavineme. Krémem potřeme i povrch rolády a posypeme oříšky.