Maďarský guláš (v tlakovém hrnci)
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí kližky (odblaněné a nakrájené na kousky velikosti sousta)
- 2 středně velké, nahrubo nakrájené cibule
- 5 lžic sádla nebo slunečnicového oleje
- 2 lžíce kořenící směsi Maďarský guláš
- 1 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžíce uzené papriky
- 2 středně velké zelené papriky
- 1 větší červená kapie
- 4 větší zralá rajčata, nadrobno nasekaná
- 1 lžička soli
- 1 lžička třtinového cukru (na dochucení - nemusí být)
- worchesterská omáčka (taktéž na dochucení - nemusí být)
Postup Maďarský guláš (v tlakovém hrnci)
Postup přípravy receptu
-
Na sádle nebo oleji necháme v širším hrnci (nejlépe s nepřilnavým povrchem) zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli, až lehce zezlátne.
Přidáme nadrobno nasekaná rajčata a za občasného míchání dusíme, dokud se neodpaří skoro všechna tekutina, kterou rajčata pustí.
Do tohoto základu následně přisypeme 2 lžíce koření Maďarský guláš, 1 lžíci sladké papriky a půl lžíce papriky uzené a za stálého míchání necháme vše chvíli rozvonět.
Přidáme nakrájené hovězí maso, nadrobno nasekanou červenou kapii a za stálého míchání restujeme, dokud se maso nezatáhne a nezačne se přichytávat ke dnu hrnce.
Osolíme 1 lžičkou soli, přihodíme na proužky nakrájené zelené papriky (kdo rád ostřejší, může přidat pokrájenou feferonku). Promícháme a v této fázi vše z hrnce přendáme do papiňáku (Pokud není papiňák, tak od této doby dusíme na mírném ohni cca 2 hod, průběžně mícháme a dle potřeby podléváme vodou či vývarem.).
Podlijeme cca 0,7 l vody, promícháme, zaklopíme tlakovou poklicí a dusíme cca 30 min. od doby varu na mírném ohni.
Po zchlazení hrnce, buď odstavením na studenou plochu, či zchlazením hrnce mokrou utěrkou, vyčkáme až spadne bezpečnostní ventil, sundáme poklici a přebytečnou vodu necháme, za stálého míchání, na prudkém ohni odpařit (zredukovat). Dle chuti dosolíme, případně dochutíme třtinovým cukrem a worcesterskou omáčkou.