Lžičkový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

4 vejce
4 polévkové lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce čokoládového pudinku - prášek
4 polévkové lžíce polohrubé mouky
3 polévkové lžíce oleje
3 polévkové lžíce podmáslí (kyšky, řídkého bílého jogurtu, kefíru)
2 polévkové lžíce kakaa
1/2 sáčku prášku do pečiva
Krém:
250 ml smetany ke šlehání
1 polévková lžíce cukru
1 polévková lžíce kakaa
250 g mascarpone
Dále:
rum, Amaretto nebo trochu ovocné šťávy na zvlhčení plátů
Na zdobení:
šlehačka
ztužovač šlehačky
čokoláda
ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Dortový korpus a šlehačku uděláme den předem. 4 bílky ušleháme na tuhý sníh se 2 PL cukru. 4 žloutky ušleháme do světlé pěny se 2 PL cukru. Předehřejeme troubu na 160 °C.

  2. Do žloutků vmícháme olej a podmáslí.

  3. Smícháme všechny sypké suroviny.

  4. Do žloutků střídavě lehce vmícháme sníh a sypkou směs. Dno dortové formy ∅ 18-20 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a povrch zarovnáme. Pečeme asi 30 minut, zkusíme špejlí. Pokud máme hotovo, vypneme troubu a otevřeme dvířka.

  5. Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Po vychladnutí dáme do lednice.

  6. Druhý den vyšleháme svařenou smetanu, do které po částech přidáme mascarpone.

  7. Dort rozkrojíme na stejně silné pláty, pokapeme rumem nebo šťávou.

  8. Naplníme polovinou krému, složíme a druhou polovinou krému potřeme vrch a strany dortu. Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout.

  9. Dort polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme podle chuti. Maliny byly k čokoládě docela fajn.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!