Lžičkový dort
Recepty, DortySuroviny
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 polévková lžíce čokoládového pudinku - prášek
- 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 3 polévkové lžíce oleje
- 3 polévkové lžíce podmáslí (kyšky, řídkého bílého jogurtu, kefíru)
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- Krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 polévková lžíce kakaa
- 250 g mascarpone
- Dále:
- rum, Amaretto nebo trochu ovocné šťávy na zvlhčení plátů
- Na zdobení:
- šlehačka
- ztužovač šlehačky
- čokoláda
- ovoce
Postup Lžičkový dort
Postup přípravy receptu
-
Dortový korpus a šlehačku uděláme den předem. 4 bílky ušleháme na tuhý sníh se 2 PL cukru. 4 žloutky ušleháme do světlé pěny se 2 PL cukru. Předehřejeme troubu na 160 °C.
Do žloutků vmícháme olej a podmáslí.
Smícháme všechny sypké suroviny.
Do žloutků střídavě lehce vmícháme sníh a sypkou směs. Dno dortové formy ∅ 18-20 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a povrch zarovnáme. Pečeme asi 30 minut, zkusíme špejlí. Pokud máme hotovo, vypneme troubu a otevřeme dvířka.
Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Po vychladnutí dáme do lednice.
Druhý den vyšleháme svařenou smetanu, do které po částech přidáme mascarpone.
Dort rozkrojíme na stejně silné pláty, pokapeme rumem nebo šťávou.
Naplníme polovinou krému, složíme a druhou polovinou krému potřeme vrch a strany dortu. Necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout.
Dort polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme podle chuti. Maliny byly k čokoládě docela fajn.