Luxusní řezy Napoleon

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
650 g hladké mouky
400 g másla
2 vejce
150 ml vody
30 ml vodky nebo koňaku
10 ml 8% octa
špetka soli
Krém:
4 žloutky
180 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
50 g hladké mouky
800 ml mléka
250 g másla
Na dokončení:
2 lžíce moučkového cukru
150 g pražených mandlových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypejte na vál, přidejte špetku soli a nožem ve směsi rozsekejte tuhé máslo na kousíčky. V hromádce udělejte důlek a do něj nalijte vejce rozšlehaná ve vodě s octem a alkoholem. Vše zpracujte ručně (bez robotu) do těsta a nechte ho v chladu krátce odstát.

  2. Pak ho rozdělte na 12 dílů a každý z nich rozválejte na obyčejný kancelářský papír o velikosti A4. Přesahující okraje odřízněte a zvlášť na papíru upečte.

  3. Každý plát těsta projeďte radýlkem na mřížky nebo hustě propíchejte vidličkou - to je velmi důležité, aby se na těstě netvořily bubliny. Upečte na kancelářském papíru dorůžova ve vyhřáté troubě (při 180°C asi 8 minut).

  4. Upečené pláty uložte i s papírem na sebe a nechte vychladnout - pozor, jsou velmi křehké. Pokud se něco poláme, nevadí, na krém to složte jako puzzle.

  5. Žloutky vyšlehejte i s cukrem a moukou, přilijte mléko a svařte do hustého krému. Nechte pod folií vychladnout a pak přidejte postupně do vyšlehaného másla.

  6. Hladký krém opatrně rozetřete postupně na všechny upečené pláty těsta a naskládejte všech 12 plátků na sebe. Trochou krému potřete i povrch a boky moučníku.

  7. Druhý den, až se řezy rozleží, tak povrch i boky posypejte připravenou drobenkou: na suché pánvi opražené mandlové lupínky smíchejte s rozdrcenými upečenými odřezky a moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!