Luxusní řezy Napoleon
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 650 g hladké mouky
- 400 g másla
- 2 vejce
- 150 ml vody
- 30 ml vodky nebo koňaku
- 10 ml 8% octa
- špetka soli
- Krém:
- 4 žloutky
- 180 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 50 g hladké mouky
- 800 ml mléka
- 250 g másla
- Na dokončení:
- 2 lžíce moučkového cukru
- 150 g pražených mandlových lupínků
Postup Luxusní řezy Napoleon
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypejte na vál, přidejte špetku soli a nožem ve směsi rozsekejte tuhé máslo na kousíčky. V hromádce udělejte důlek a do něj nalijte vejce rozšlehaná ve vodě s octem a alkoholem. Vše zpracujte ručně (bez robotu) do těsta a nechte ho v chladu krátce odstát.
Pak ho rozdělte na 12 dílů a každý z nich rozválejte na obyčejný kancelářský papír o velikosti A4. Přesahující okraje odřízněte a zvlášť na papíru upečte.
Každý plát těsta projeďte radýlkem na mřížky nebo hustě propíchejte vidličkou - to je velmi důležité, aby se na těstě netvořily bubliny. Upečte na kancelářském papíru dorůžova ve vyhřáté troubě (při 180°C asi 8 minut).
Upečené pláty uložte i s papírem na sebe a nechte vychladnout - pozor, jsou velmi křehké. Pokud se něco poláme, nevadí, na krém to složte jako puzzle.
Žloutky vyšlehejte i s cukrem a moukou, přilijte mléko a svařte do hustého krému. Nechte pod folií vychladnout a pak přidejte postupně do vyšlehaného másla.
Hladký krém opatrně rozetřete postupně na všechny upečené pláty těsta a naskládejte všech 12 plátků na sebe. Trochou krému potřete i povrch a boky moučníku.
Druhý den, až se řezy rozleží, tak povrch i boky posypejte připravenou drobenkou: na suché pánvi opražené mandlové lupínky smíchejte s rozdrcenými upečenými odřezky a moučkovým cukrem.