Luxusní chilli s ořechy a čokoládou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

2 lžíce kokosového oleje
1 velká nadrobno nakrájená cibule
2 rozdrcené stroužky česneku
2 lžičky semínek římského kmínu nebo 1 lžička mletého
1 čerstvá nadrobno nakrájena chilli paprička
1 lžička mleté papriky
2 lžičky sušeného oregana
2 velké papriky (žlutá a červená)
1 mrkev nakrájena na julienne
1 petržel nakrájená na julienne
2 větší řapíky celeru (i s listím) nakrájené na drobno
150 g najemno nasekaných vlašských ořechů
800 g (nebo 3 konzervy) fazolí - např. černé, černé oko, adzuki, borlotti apod.
1 (190 g) balení tempehu (natural či uzený)
2 (2x 400g) konzervy drcených rajčat
hrnek vody
2 lžičky sypkého zeleninového bujonu (např. Alnatura)
150 ml suchého červeného vína (např. Merlot)
50 - 100 g hořké vysokoprocentní (80%) čokolády
K podávání:
čerstvý koriandr
bílý sojový jogurt či domácí sojanéza (dejte méně oleje)
limetky či citron

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si všechnu zeleninu, fazole slijte a dobře properte, nechte okapat.

  2. Tempeh rozdrobte prsty, pokud používáte natural, opečte ho s trochou dobré sojové omáčky (tamari) na pánvi (můžete ho i předem marinovat).

  3. Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli, česnek, římský kmín, chilli papričku, papriku a oregáno a za občasného míchání smažte pár minut.

  4. Přidejte nakrájené papriky, mrkev, petržel a celer a dalších cca 5 minut smažte.

  5. Poté přimíchejte nasekané ořechy, fazole, tempeh, rajčata, cca 300 ml vody a bujón, přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny.

  6. Poté vmíchejte víno, čokoládu nalámanou na kostičky (začněte s 50 gr, poté dle chuti přídávejte, já dala skoro celou tabulku), ev. i 125 ml kávy (nekecám), zamíchejte a nechte ještě 5 minut provařit. Ochutnejte a dochuťte čokoládou, pepřem a solí.

  7. Podávejte s jogurtem (můžete ho předem smíchat s trochou citrónové šťávy), citronem či limetkou a značným množstvím čerstvého koriandru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!