Lín namodro

Recepty, Ryby

Suroviny

Lín (počet ryb podle počtu strávníků) - nejlepší jsou menší, kolem 200 g
ocet
sůl
bobkový list
celý pepř
nové koření
kořenová zelenina:
mrkev
petržel
celer
cibule
citrón a
máslo na polití

Postup přípravy receptu

  1. Vykuchané líny neškrábeme ani neumýváme, aby na jejich kůži zůstal přirozený sliz. Stočíme je do téměř kruhu a svážeme jim hlavu co nejblíže k ocásku.

  2. Polijeme je vřícím octem, nádherně zmodrají. Necháme je chvilku odležet a pak vložíme do okyselené, silně osolené vody, kam přidáme i koření, zeleninu a krájený citrón. Když začnou vařit, snížíme teplotu a ryby táhneme asi 15 minut v tomto vývaru.

  3. Pak opatrně vyndáme (aby se co nejméně poškodil modrý povrch kůže), odstraníme provázek, ryby polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborem a zeleninovou oblohou.

  4. Vychlazené líny namodro je možné zalévat do aspiku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!