Lilek z grilovací pánve

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 lilek (cca 350g)
na blanšírování:
3/4 l vařící vody
3 větší najemno nastrouhané stroužky česneku
1 kávová lžička soli
2 dcl oleje ze sušených rajčat v oleji (promíchané s 1/2 kávové lžičky sušeného česneku)
sušený česnek
dále budeme potřebovat:
6 plátků uzeniny (Farmářský šál cca 110g)
3 půlky sušených rajčat v oleji
3 půlky menších žampionů

Postup přípravy receptu

  1. Lilek důkladně opláchneme, odřízneme špičku se stonkem a podélně nakrájíme na plátky o síle cca 1cm.

  2. Do hlubšího hrnce dáme česnek, sůl a plátky lilku. Vše zalijeme vařící vodou a necháme 3 minuty vařit. Poté přelijeme do většího cedníku a necháme okapat. Do mísy dáme olej ze sušených rajčat, přidáme okapané plátky lilku, opatrně promícháme a necháme hodinu marinovat (podle času můžeme i déle). Na 3 balíčky, které si zhotovíme budeme potřebovat 6 plátků lilku. Další kousky lilku dáme volně ugrilovat.

  3. Na pracovní plochu si položíme plátek uzeniny a plátek lilku a to samé zopakujeme do tvaru kříže. Doprostřed zhotoveného kříže položíme sušené rajče a půlku žampionu. Protilehlé strany k sobě opatrně přichytíme párátky (viz fotopostup) a takto připravené balíčky položíme na grilovací pánev, kterou jsme nechali na slabém plameni sporáku 2 minuty rozehřát. Zbývající plátky lilku rozložíme kolem balíčků a vše grilujeme z každé strany 5 minut.

  4. Pokud máme nějaké žampionky navíc, můžeme je nakrájet na silnější plátky, zlehka potřeme olejem z marinády a grilujeme společně s balíčky lilku.

  5. Hotové jídlo podáváme s ugrilovanou i čerstvou zeleninou. Pokud máme rádi různé dipy (omáčky) můžeme si připravit například jogurtovou s česnekem a balíčky lilku na talíři zlehka přelít.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!