Lilek z grilovací pánve
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 lilek (cca 350g)
- na blanšírování:
- 3/4 l vařící vody
- 3 větší najemno nastrouhané stroužky česneku
- 1 kávová lžička soli
- 2 dcl oleje ze sušených rajčat v oleji (promíchané s 1/2 kávové lžičky sušeného česneku)
- sušený česnek
- dále budeme potřebovat:
- 6 plátků uzeniny (Farmářský šál cca 110g)
- 3 půlky sušených rajčat v oleji
- 3 půlky menších žampionů
Postup Lilek z grilovací pánve
Postup přípravy receptu
-
Lilek důkladně opláchneme, odřízneme špičku se stonkem a podélně nakrájíme na plátky o síle cca 1cm.
Do hlubšího hrnce dáme česnek, sůl a plátky lilku. Vše zalijeme vařící vodou a necháme 3 minuty vařit. Poté přelijeme do většího cedníku a necháme okapat. Do mísy dáme olej ze sušených rajčat, přidáme okapané plátky lilku, opatrně promícháme a necháme hodinu marinovat (podle času můžeme i déle). Na 3 balíčky, které si zhotovíme budeme potřebovat 6 plátků lilku. Další kousky lilku dáme volně ugrilovat.
Na pracovní plochu si položíme plátek uzeniny a plátek lilku a to samé zopakujeme do tvaru kříže. Doprostřed zhotoveného kříže položíme sušené rajče a půlku žampionu. Protilehlé strany k sobě opatrně přichytíme párátky (viz fotopostup) a takto připravené balíčky položíme na grilovací pánev, kterou jsme nechali na slabém plameni sporáku 2 minuty rozehřát. Zbývající plátky lilku rozložíme kolem balíčků a vše grilujeme z každé strany 5 minut.
Pokud máme nějaké žampionky navíc, můžeme je nakrájet na silnější plátky, zlehka potřeme olejem z marinády a grilujeme společně s balíčky lilku.
Hotové jídlo podáváme s ugrilovanou i čerstvou zeleninou. Pokud máme rádi různé dipy (omáčky) můžeme si připravit například jogurtovou s česnekem a balíčky lilku na talíři zlehka přelít.