Lilek s čočkou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 hrnek (200 ml) zelené čočky (nebo hnědé čočky)
1 menší lilek
1 cibule
1 větší stroužek česneku
1 bobkový list
drůbeží vývar (nebo zeleninový vývar - stejně dobře poslouží i bujón)
mleté nové koření
římský kmín
čerstvý koriandr
olivový olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na kostičky, posolíme a necháme minimálně půl hodinky vypotit. Potom ho osušíme, zakápneme olivovým olejem, posypeme římským kmínem, promícháme a při 200°C (horní a dolní ohřev) zhruba 20-30 minut pečeme. Během pečení několikrát promícháme.

  2. Čočku propláchneme, zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a uvaříme do měkka. Cibuli nakrájíme na proužky a na olivovém oleji restujeme dozlatova. Ke konci k cibuli prolisujeme stroužek česneku, přisypeme nové koření a necháme rozvonět.

  3. Hotovou čočku promícháme s cibulkou, lilkem, dochutíme pepřem, solí (pokud je třeba) a dozdobíme čerstvým koriandrem. Podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!