Lilek s čočkou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 hrnek (200 ml) zelené čočky (nebo hnědé čočky)
- 1 menší lilek
- 1 cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 1 bobkový list
- drůbeží vývar (nebo zeleninový vývar - stejně dobře poslouží i bujón)
- mleté nové koření
- římský kmín
- čerstvý koriandr
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup Lilek s čočkou
Postup přípravy receptu
-
Lilek nakrájíme na kostičky, posolíme a necháme minimálně půl hodinky vypotit. Potom ho osušíme, zakápneme olivovým olejem, posypeme římským kmínem, promícháme a při 200°C (horní a dolní ohřev) zhruba 20-30 minut pečeme. Během pečení několikrát promícháme.
Čočku propláchneme, zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a uvaříme do měkka. Cibuli nakrájíme na proužky a na olivovém oleji restujeme dozlatova. Ke konci k cibuli prolisujeme stroužek česneku, přisypeme nové koření a necháme rozvonět.
Hotovou čočku promícháme s cibulkou, lilkem, dochutíme pepřem, solí (pokud je třeba) a dozdobíme čerstvým koriandrem. Podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu.