Kynutý cukeťák s uzeným

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

4 hrnky cukety (nahrubo nastrouhané a vymačkané)
4 hrnky hrubé mouky
2 vejce
1 kostka čerstvého droždí
1 hrnek mléka
3 lžíce oleje (nebo rozpuštěného sádla)
hrst majoránky
palice česneku
uzené maso (nebo uzenina podle chuti)
sůl
špetka cukru

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu nahrubo nastrouháme, osolíme a vložíme do cedníku. Necháme kapat a asi po půlhodině pořádně vymačkáme veškerou tekutinu. Přendáme do mísy a zalijeme horkým mlékem. Promícháme a rozdrobíme kostku droždí. Přidáme špetku cukru. Rozklepneme vejce, přilijeme olej nebo sádlo, prolisujeme česnek, rozdrolíme majoránku, posekané uzené maso, promícháme a přisypeme postupně mouku. Raději po částech, přisypat můžeme vždycky. Promícháme a ještě dosolíme, spolkne to celkem hodně soli, mělo by to chutnat skoro až přesoleně. Necháme na teplém místě vykynout.

  2. Pekáč vymažeme dostatečně olejem nebo sádlem a hmotu do něj vyklopíme, urovnáme a necháme ještě chvilku nakynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C a pekáč do ní vložíme. Jakmile se nám utvoří pevný povrch, potřeme shora olejem nebo sádlem, můžeme i několikrát během pečení. Pečeme dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!