Kynutý cukeťák s uzeným
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 4 hrnky cukety (nahrubo nastrouhané a vymačkané)
- 4 hrnky hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 kostka čerstvého droždí
- 1 hrnek mléka
- 3 lžíce oleje (nebo rozpuštěného sádla)
- hrst majoránky
- palice česneku
- uzené maso (nebo uzenina podle chuti)
- sůl
- špetka cukru
Postup Kynutý cukeťák s uzeným
Postup přípravy receptu
-
Cuketu nahrubo nastrouháme, osolíme a vložíme do cedníku. Necháme kapat a asi po půlhodině pořádně vymačkáme veškerou tekutinu. Přendáme do mísy a zalijeme horkým mlékem. Promícháme a rozdrobíme kostku droždí. Přidáme špetku cukru. Rozklepneme vejce, přilijeme olej nebo sádlo, prolisujeme česnek, rozdrolíme majoránku, posekané uzené maso, promícháme a přisypeme postupně mouku. Raději po částech, přisypat můžeme vždycky. Promícháme a ještě dosolíme, spolkne to celkem hodně soli, mělo by to chutnat skoro až přesoleně. Necháme na teplém místě vykynout.
Pekáč vymažeme dostatečně olejem nebo sádlem a hmotu do něj vyklopíme, urovnáme a necháme ještě chvilku nakynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C a pekáč do ní vložíme. Jakmile se nám utvoří pevný povrch, potřeme shora olejem nebo sádlem, můžeme i několikrát během pečení. Pečeme dozlatova.