Kynutý chřestový koláč
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- asi 150 - 180 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
- 15 g čerstvého droždí
- Obloha:
- 1 kelímek (200 g) husté zakysané smetany (pěkně hustá je např. značka Madeta)
- asi 10 zelených chřestů
- 100 g Schwarzwaldské šunky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup Kynutý chřestový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosijeme mouku, uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem a na droždí nalijeme 2-3 lžíce vlažné vody. Droždí promícháme s vodou a cukrem, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut v klidu, aby nám vykynul kvásek. Když je kvásek dost nakynutý, přidáme lžičku soli a zbytek vody a vymícháme hladké těsto. Mísu opět zakryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Z každého dílu vyválíme kolo a položíme ho na plech s pečícím papírem. Zakysanou smetanu lehce osolíme a rovnoměrně s ní potřeme oba koláče. Šunku nakrájíme na proužky a rozložíme na smetanu. Z chřestu odřízneme hlavičky a dáme stranou. Zbytek chřestu nakrouháme škrabkou na brambory na tenké plátky a také rozložíme na koláč. Odložené hlavičky chřestu podélně rozpůlíme a ozdobíme s nimi vršek koláče. Pak koláče lehce posypeme čerstvě mletým pepřem a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme 12-15 minut.