Kynutý chřestový koláč

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
asi 150 - 180 ml vlažné vody
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru
15 g čerstvého droždí
Obloha:
1 kelímek (200 g) husté zakysané smetany (pěkně hustá je např. značka Madeta)
asi 10 zelených chřestů
100 g Schwarzwaldské šunky
sůl
pepř
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosijeme mouku, uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem a na droždí nalijeme 2-3 lžíce vlažné vody. Droždí promícháme s vodou a cukrem, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut v klidu, aby nám vykynul kvásek. Když je kvásek dost nakynutý, přidáme lžičku soli a zbytek vody a vymícháme hladké těsto. Mísu opět zakryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple kynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Z každého dílu vyválíme kolo a položíme ho na plech s pečícím papírem. Zakysanou smetanu lehce osolíme a rovnoměrně s ní potřeme oba koláče. Šunku nakrájíme na proužky a rozložíme na smetanu. Z chřestu odřízneme hlavičky a dáme stranou. Zbytek chřestu nakrouháme škrabkou na brambory na tenké plátky a také rozložíme na koláč. Odložené hlavičky chřestu podélně rozpůlíme a ozdobíme s nimi vršek koláče. Pak koláče lehce posypeme čerstvě mletým pepřem a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme 12-15 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!