Kynuté tulipány

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka soli
25 g droždí nebo kvasnic
3 PL krupicového cukru
150 - 200 ml mléka
1 vejce
50 g másla nebo Hera
Náplň
100 gr másla
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
150 g jemně strouhaných lískových oříšků
Na dohotovení:
1 vejce
krystalový cukr

Postup přípravy receptu

  1. V míse promíchejte oba druhy mouky se solí, do důlku rozdrobte droždí, přisypte lžíci cukru, přilijte trochu vlažného mléka a lehce promíchejte. Dále do vzešlého kvásku přidejte zbylý cukr, vejce, rozměklý tuk a mlékem zadělejte vláčné těsto.

  2. Jakmile pod utěrkou vykyne, vyklopte je na pomoučněný vál a rozdělte na 6 dílků, ze kterých vypracujete bochánky.

  3. Každý rozválejte do podoby obdélníku cca 15x22 cm, který potřete rozehřátým máslem a posypete směsí vanilkového a skořicového cukru se strouhanými oříšky. Takto upravené plátky zarolujte a každou rolku nařízněte na obou koncích - na jednom méně a na druhém téměř do poloviny délky celého pruhu.

  4. Kratší zářez nahoře mírně rozevřete, zatímco oba dlouhé cípy dole uchopíte a ohnete směrem nahoru. Zároveň rozkrojené poloviny přiložte ke středu budoucího květu a nahoře opět vyhněte do stran.

  5. Vytvarované tulipány nechte na plechu s papírem dokynout, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte krystalovým cukrem a v troubě vyhřáté na 180°C je dozlatova upečte cca 35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!